Putin će voditi ratove dok ne umre

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 23:37

"Putin će voditi ratove dok ne umre"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da Ukrajina i njeni saveznici snose odgovornost za pobedu u ratu sa Rusijom.

On je upozorio da će ruski predsednik Vladimir Putin voditi razne ratove do svoje smrti.

Podsetivši da je Putin pre dva dana jasno rekao da Rusija nećemo dati ono što je osvojila, Kuleba je ocenio da sa ruskim predsednikom nema smisla razgovarati.

"Mislim da će voditi razne ratove dok ne umre. Samo treba da shvatimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednu stvar: mi, ne samo Ukrajinci, već i ljudi koji brane određena pravila, snosimo istorijsku odgovornost za pobedu u ovom ratu“, rekao je Kuleba na diskusiji koju je u Davosu organizovala Fondacija Viktor Pinčuk u okviru projekta "Odlučivanje o svojoj budućnosti“.

Prema njegovim rečima, u ratu Rusije protiv Ukrajine u pitanju su ljudski životi i poredak, pa je odustajanje od borbe protiv agresora isto tako nemoguće kao i zaustavljanje borbe protiv pandemije ili odustajanje od pronalaska vakcina, prenosi Ukrinform.

Kuleba je prethodno na sastanku sa britanskim kolegom Dejvidom Kameronom u Davosu rekao da svet mora da ide ka transferu zaplenjene ruske imovine u Ukrajinu, a ne zamrznutom konfliktu, kako bi sprečio povećanje broja međudržavnih sukoba.

"Kada od nekih stručnjaka ili mislilaca čujemo argumente da, možda, vredi zamrznuti konflikt, naš odgovor je da su nam potrebna zamrznuta imovina Rusije, a ne zamrznuti konflikt“, rekao je ministar.

Kuleba je rekao da je siguran da bi to trebalo da bude način da se pošalje jasna poruka svima u svetu.

"Ako se usudite da prekršite pravila, bićete primorani da platite. Ako ne pošaljemo tu poruku, ako ne budemo vrlo jasni, broj međudržavnih sukoba i tenzija širom sveta će rasti, a cena njihovog rešavanja biće mnogo veća od cene pomoći Ukrajini", rekao je.

Ranije je specijalna predstavnica SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker rekla da će proces konfiskacije ruske imovine zahtevati kolektivnu odluku svih zemalja koje su zamrzle ruska sredstva u svojim finansijskim institucijama i da će za to biti potrebno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.