Putin: Sami ste se precrtali

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 09:37

Putin: Sami ste se precrtali

Zapad se svojom rusofobijom i antiruskim sankcijama precrtao sa liste atraktivnih turističkih destinacija za Ruse i trpi gubitke, izjavio Putin.

Predsednik Rusije je Derbentu rekao da se poslednjih godina u Rusiji aktivno razvija domaći turizam, čija dinamika je veoma dobra. "Naravno, svoju ulogu su odigrali i spoljni faktori svakakve sankcije i ograničenja od strane vlasti nekih država, rusofobija koju oni podstiču, rekao je Putin na skupu o razvoju turizma u Severno-kavkaskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << federalnom okrugu.

Naime, dodao je Putin, ''oni su se sami precrtali sa liste turističkih destinacija koje su privlačne ruskim gradjanima i time gube i prihode i ugled i poverenje svojih partnera, prenose RIA Novosti.

Za dugoročni razvoj turizma Rusija ima ogroman potencijal - kulturni, prirodni i rekreativni, istakao je Putin.

"Glavno je da naša turistička industrija dostiže novi nivo, povećava atraktivnost, aktivno se promoviše razvoj saobraćajne infrastrukture, odmarališta, hotela, restorana i kafića, unapredjenje javnih prostora, rekao je Putin.

Veliki broj preduzetničkih inicijativa i projekata se realizuje u ovoj oblasti, i sve više ljudi bira Rusiju kao mesto za odmor, dodao je predsednik.

Prema njegovim rečima, zajednički zadatak i države i ruskog biznisa je da obezbede rast kvaliteta turističkih usluga i infrastrukture i da teže najvišim standardima.

"Važno je da Rusija ima sve za dugoročan, siguran, efikasan razvoj sektora turizma... Ovo je ogroman istorijski, kulturni, prirodni, rekreativni potencijal. U pogledu raznolikosti prirodnih i klimatskih uslova, mi možda uopšte nemamo konkurenciju u svetu", rekao je on.

Razvoj infrastrukture za domaći i strani turizam u Rusiji ide dobrim tempom, ali je važno da se ne odstupa od postavljenih ciljeva i planova, rekao je Putin.

Rast domaćeg turizma pokazuje rekordne nivoe u Dagestanu, zahvaljujući kulturnim atrakcijama i prirodi regiona, istakao je predsednik Rusije.

"Rast domaćeg turizma ovde, u Dagestanu, posebno u Derbentu, pokazuje rekordne nivoe. Pored ovoga što sam rekao, govorio sam o drevnom poreklu i Dagestana i Derbenta, o kulturnim znamenitostima, ali tu je i neverovatna priroda i mnoge druge atrakcije", dodao je.

Ruski lider je takođe ukazao na tradiciju kavkaskog gostoprimstva vezanu za lokalna pića, čija se proizvodnja aktivno razvija.

Tokom posete Dagestanu, Putin je posetio je Džuma džamiju u Derbentu, koja se smatra jednom od najstarijih na svetu, gde mu je uručen Kuran.

Poklon šefu države uručio je pomoćnik muftije Republike Dagestan Zapir Salimov. "Hvala vam puno na ovom poklonu. On će sigurno naći mesto koje mu pripada u Kremlju", zahvalio se Putin .

Po dolasku u Dagestan, Putin je posetio citadelu Narin-Kala, gde su lokalne vlasti obavestile predsednika o planovima za razvoj turizma. Ministar turizma i narodnih zanata Republike Dagestan Emin Merdanov upoznao je predsednika sa planovima za izgradnju letovališta u Kajakentskom okrugu i zatražio podršku u obezbedjivanju sredstava.

"Došao sam ovde da razgovaram o turizmu, uključujući i njegov razvoj na Kavkazu, rekao je Putin i obećao je da će na sastanku o razvoju turizma razgovarati o pitanju izdvajanja sredstava za izgradnju odmarališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.