Putin otkrio šta se desilo Jevgeniju Prigožinu

Izvor: B92, 06.Okt.2023, 08:37

Putin otkrio šta se desilo Jevgeniju Prigožinu

Osim što je otkrio da su na telu Prigožina koji je poginuo u padu aviona nađeni tragovi bome, Putin odbacio mogućnost da je avion pogođen.

"Pitanje verovatno visi u vazduhu - šta se desilo sa rukovodstvom vojne kompanije... Načelnik Istražnog komiteta je izvestio da su fragmenti ručnih bombi pronađeni u telima žrtava. Spoljnog uticaja na avion nije bilo", rekao je na sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

On je podvukao i da je to utvrđena činjenica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Putin je naveo i da je nekoliko hiljada boraca Vagnerove grupe potpisalo ugovore sa Oružanim snagama Rusije. On je napomenuo da u Rusiji nema privatnih vojnih kompanija, jer, kako je naveo, nema odgovarajuće zakonske regulative.

"'Privatna vojna kompanija' je naziv koji su kreirali novinari. U Rusiji nema privatnih vojnih kompanija jer ne postoji zakon o privatnim vojnim kompanijama. Kod nas ih nema i nije ih bilo", rekao je Putin, dodajući da je iskustvo sa Vagnerom bilo "nespretno" jer nije bilo zasnovano na zakonu.

Prema rečima predsednika Rusije, učešće boraca Vagnerove grupe izazvala je potreba na bojnom polju.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je 23. avgusta da se privatni avion "Embraer Legacy" koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti. Kasnije je ruski Istražni komitet saopštio da je utvrđen identitet svih 10 žrtava, a da je među putnicima bio osnivač i vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin.

Prekinuta pobuna, tokom koje je zahtevao smenu ministra odbrane Sergeja Šojgua, bila je najveći izazov za vladavinu predsednika Putina od njegovog dolaska na vlast 1999. godine.

Rusija je saopštila da je potvrdila njegovu smrt u nesreći nakon DNK analiza, ali nije otkrila uzrok.

On je sahranjen na groblju u Sankt Peterburgu u krugu porodice i prijatelja, saopštio je njegov PR tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.