Izvor: Blic, 15.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi neprohodni, škole zavejane

Putevi neprohodni, škole zavejane

SRBIJA - Ne pamtim kada je na Zlatiboru pao ovoliki sneg - izjavio je Nikola Ćupović, vozač kamiona u zimskoj službi JKP 'Zlatibor', povodom vejavice koja je počela u subotu. Obilne martovske snežne padavine stvaraju teškoće i u ostalim delovima Srbije. U mnogim selima na planinama Zlatiboru, Rudniku, Suvoboru škole su juče ostale zaključane, jer zbog smetova na putevima đaci nisu mogli da stignu do njih.

Osmogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Slavko Ninčić iz Gornjih Branežaca podno Čajetine i njegova dve godine starija sestra Slavica juče nisu išli u školu. Od njihovog sela do škole u Čajetini ima šest kilometara uzanom stazom kroz šumovita zlatiborska brda, kojim pohode uglavnom samo đaci pešaci. Ali tog puta od subote po podne nema - nestao je pod smetovima.

Ista sudbina zadesila je još 420 osnovaca iz raznih krajeva Zlatibora. Škole u Mačkatu, Rožanstvu, Željinama, Sirogojnu, Gostilju, Ljubišu, Krivoj Reci, Šljivovici, Tripkovi, Jablanici, Semegnjevu, Dobroselici i Alinom Potoku juče su bile zaključane.

- Veliki broj đaka u ovim školama ne može da dođe na nastavu zbog smetova. Nismo hteli da ugrožavamo njihovu bezbednost, da se deca probijaju kroz zametene puteve, i dobili smo odobrenje od Ministarstva prosvete da ove škole danas ne rade. Sreća je što su padavine stale, pa se prilazi selima čiste, pa će nastava od danas biti normalizovana - kaže Miroslav Đukić, prosvetni inspektor iz Čajetine.

Na Zlatiboru se probijaju smetovi prema zabitim selima. Vetar je naneo smetove i do dva metra. Putevi prema Jablanici i Dobroselici su pod debelim snegom. U ovim selima telefon je jedina veza sa svetom. Zbog kvara na niskonaponskoj mreži nekoliko desetina kuća u Dorboselici - Donjem Selu ima samo jednu strujnu fazu. U čajetinskoj elektrodistribuciji kažu da kvar nije veliki, ali da ekipe ne mogu da se probiju do sela.

Centrom Čajetine odjekivala je juče škripa ašova i lopata. Sneg, a ima ga i više od 70 centimetara od utorka više ne pada.

- Dobro je što se nebo konačno smilovalo, kuku jada da je još i danas padalo. I sa ovim grdilom jedva izlazimo na kraj - rekao je jedan radnik JKP 'Zlatibor'.

Zbog snega juče nisu radile ni škole u selima na obroncima planina Rudnik i Suvobor, u opštini Gornji Milanovac. Đaci i njihovi nastavnici nisu mogli da dođu u osnovnu školu na Rudniku i u izdvojena odeljenja u Vranicama, Trudelju, Ugrinovcima i Dragolju. Zbog snega ne radi ni škola u Pranjanima.

U aranđelovačkom kraju debljina snega prešla je pola metra, a smetovi dostižu visinu od dva metra. Regionalni putevi ka Raniloviću, Venčanima i Gornjoj Trešnjevici su neprohodni. Iz zimske službe Preduzeća za puteve preporučuju da se bez preke potrebe ne ide na put, jer na putu ima snega, a zaustavljeni autobusi i druga vozila onemogućuju čišćenje puteva.

U ivanjičkoj opštini su neprohodni regionalni putni pravci Kumanica - Bele Vode i Luke - Dubac. U podnožju planina Javor i Golija smetovi su visoki i dva metra. Na putevima u ivanjičkoj opštini obavezna je zimska oprema, a zabranjeno je kretanja kamiona sa prikolicom i šlepera.

Veći deo gradskih saobraćajnica i trotoara u Čačku juče je bio očišćen, čemu je doprinelo i otapanje snega. Komunalni inspektori samo do podneva napisali su oko 80 rešenja vlasnicima prodavnica, kafića, poslovnih i stambenih objekata koji nisu uklonili sneg, kako to nalaže skupštinska odluka. Ipak, situacija je bolja nego prošle zime, jer su se mnogi Čačani prihvatili lopate. Vozači se upozoravaju na opreznu vožnju kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru zbog čestih odrona i drveća na putu.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je na desetine vlasnika lokala u centru Kraljeva platilo kazne od 5.000 dinara zbog neočišćenog snega, ove zime se svi marljivo hvataju lopata. Trotoari u glavnim gradskim ulicama su uglavnom očišćeni, što nije bio slučaj sa parkinzima. Na Ibarskoj magistrali od Kraljeva do Raške ima odrona, pa se preporučuje opreznu vožnju. Dopisnici 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.