Putem e-trgovine »gule« bh. građane

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2015, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putem e-trgovine »gule« bh. građane

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokrenula je istražne radnje zbog sumnje da se više bh. građana bavi ilegalnim posredovanjem prilikom kupovine preko interneta, čime obmanjuju kupce, ali i izbjegavaju plaćenje poreza, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, građani BiH kupujući robu preko oglasa na internetu u najvećem broju slučajeva samo koriste "ilegalnog posrednika", koji u njihovo ime naručuje robu iz inostranstva, te tako zarađuje na razlici u cijeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << između plaćenog stvarnog iznosa za robu kupljenu putem interneta i naplaćenog iznosa od građana u BiH. Takvom trgovinom kupci kao dokaz imaju samo uplatnicu, iako je ta roba došla iz inostranstva, te je potrebno carinjenje, koje takođe na kraju moraju platiti.

Prevareni kupac, koji se javio "Nezavisnim", kaže da je preko jednog domaćeg sajta za oglašavanje naručio tablet za 110 KM i da je taj novac uplatio na žiro račun osobe koja je prodavala uređaj. Međutim, poslije petnaestak dana dobio je za njega šokantan poziv iz UIO da donese dokaz da je tablet u Kini platio 60 KM, te da mora platiti carinu i PDV. Kasnije je vidio da tablet, koji je on platio u BiH 110 KM, na kineskim sajtovima prodaju za oko 60 KM.

Upravo zbog ovakvih slučajeva i UIO BiH upozorava na činjenicu koja je, kako su kazali, u zadnje vrijeme zaista česta, a to je da sve veći broj građana ostane neprijatno iznenađen kada dobije dopis od UIO da mora donijeti dokaz o plaćanju robe naručene preko interneta, kako bi se izvršilo carinjenje.

"Suština je u tome da su građani tu robu naručili na internet stranicama u BiH, a nisu sami naručivali tu robu direktno iz Kine, Amerike, Evropske unije i slično", rekli su u UIO BiH. Oni su pojasnili da im građani tom prilikom donose uplatnicu da su izvršili plaćanje naručene robe prodavcu - fizičkom licu iz BiH koje se pojavljuje u oglasu, iz čega proizlazi da se radi o unutrašnjem prometu.

"Međutim prodavac, fizičko lice iz BiH, robu koju prodaje putem oglasa u suštini nema, već istu nabavlja putem interneta onog trenutka kad neko tu robu naruči putem oglasa i plati na njegov žiro račun u banci u BiH", upozoravaju iz UIO BiH i dodaju da tada pošiljaocu robe iz Kine "prodavac" samo daje dispoziciju za slanje robe na adresu građana u BiH, koji su robu u suštini poručili putem oglasa objavljenog u BiH. Iz tog razloga, UIO BiH je upozorila sve građane da kupujući robu preko oglasa na internetu putem veb-stranica u BiH u stvari najčešće samo koriste "ilegalnog posrednika".

Prema njihovim riječima, problem nastaje na carini, kada građani BiH dođu u nadležni carinski referat samo s uplatnicom da su robu kupili od fizičkog lica u BiH i donose uplatnicu kojom su izvršili plaćanje na žiro račun fizičkog lica u BiH.

Naime, ta uplatnica za sprovođenje carinskog postupka nema nikakvog značaja, jer je u pitanju plaćanje u unutrašnjem prometu, iako se u suštini zaista radi o uvozu. Iz tog razloga, u UIO BiH su kazali da pravi kupci često budu veoma revoltirani, jer nemaju dokaz o stvarno plaćenoj cijeni na koju još treba obračunati i platiti uvozne dažbine, pa ih sve izađe skuplje od dogovorenog iznosa preko oglasa na internetu.

Oni su pozvali sve građane koji su se susreli s ovim problemom da prijave UIO sva ona lica kojima uplaćuju novac na žiro račune u bankama u BiH, a koja se pojavljuju kao prodavci robe na oglasima na internet stranicama u BiH.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da do sada nisu evidentirali pritužbe u vezi s ovakvim slučajevima, navodeći da se očigledno radi o naivnim ljudima koji su žrtve pevara.

On je naveo da u RS i BiH postoji velika ponuda svih vrsta robe, od tekstila, preko tehničkih uređaja, do prehrane, tako da potrošači nemaju pretjeranu potrebu da rizikuju s takvim stvarima, pogotovo kada su u pitanju kupovine putem interneta.

"Potrošači u to povjeruju, a posrednici znaju da ima lakovjernih gdje mogu profitirati", rekao je Petrović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.