Putari ne odustaju od zahteva

Izvor: RTS, 12.Avg.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari ne odustaju od zahteva

Putari "Nibens grupe" i dalje protestuju u svojim preduzećima, jer im policija ne dozvoljava da blokiraju saobraćaj. Uplata jedne plate nije dovoljna da putari odustanu od ispunjenja zahteva.

Radnici "Nibens grupe" i dalje protestuju u svojim preduzećima, jer im policija ne dozvoljava da blokiraju saobraćaj.

Posle vanredne sednice Republičkog odbora Samostalnog sindikata putara Srbije, najavljuju da će nastaviti proteste, ne otkrivajući na koji način. Kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da uplata jedne plate nije dovoljna da odustanu od ispunjenja zahteva.

Putari traže isplatu svih zaostalih zarada, obezbeđenje sredstava za neometani rad firmi i da se u roku od 60 dana usvoje planovi reogranizacije njihovih preduzeća. Smatraju i da vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković, koji je uhapšen 12. maja nije mogao sam da napravi toliku štetu.

"On je oštetio Nibens grupu između 250 i 300 miliona evra, to jedan čovek bez celog tima nije mogao da uradi i gde su pare - para nema. Prema mom mišljenju, glavni krivac je država jer Agencija za privatizaciju koja ima sve instrumente kontrole je državna institucija", naveo je predsednik sindikata Bačka put Novi Sad Đuro Trivunović.

Putari krive i banke za situacju u kojoj su se našli.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović rekla je da su banke većinski poverioci i one treba da nađu rešenje da se preduzeća ožive.

"Ukoliko se ne da infuzija ovim preduzećima ona su mrtva i niko se ne može naplatiti, zašto-zato što su ta jemstva multiplicirana", navela je Vukanovićeva.

Predstavnici sindikata putara potvrdili su da su počele isplate zarada koju je omogućila AIK banka, koja je i najveći poverilac, ali i da se većini zaposlenih i dalje duguje po četiri zarade.

Ljubiša Jovanović iz AIK Banke rekao je da su zaostale mesečne plate obezbeđene uz poseban aranžman sa investitorom i drugim partnerima kojima je banka pustila kredit da bi izmirili svoje obaveze i nadalje će AIK banka samo koristiti taj model s obzirom na tešku finansijsku situaciju grupe.

Samostalni sindikat putara Srbije uputio je protestno pismo ministru policije zbog toga što, kako navode, policija sprečava protest zaposlenih u pet putarskih preduzeća "Nibens grupe".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.