Put kojim Srbija ide je pogrešan

Izvor: B92, 08.Feb.2015, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Put kojim Srbija ide je pogrešan"

Srbiji su potrebne nove ideje i drugi ljudi, poručeno je na svečanoj skupštini Narodnog pokreta Srbije u beogradskom centru “Sava”.

Ovaj pokret je naglasio da put kojim Srbija danas ide neće dovesti do jake ekonomije, radnih mesta i demokratski uređenog društva.

Predsednik te partije, koja je osnovana krajem prošle godine, Miroslav Aleksić rekao je da je javni dug Srbije na istorijskom maksimumu, dok su direktne strane investicije na istorijskom minimumu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Nasmejana lica na televizijskim ekranima nam poručuju da zapravo mi živimo dobro jer tako kažu neki evropski i svetski funkcioneri, a ako biste u bilo kom delu Srbije pitali nekog kako mu je, dobili biste odgovor - nikako, loše, katastrofalno", rekao je on.

Potrebno je da se kaže istina i napravi plan kojim Srbija treba da ide, poručio je Aleksić, koji smatra da Srbija više nema vremena za čekanje, ni za eksperimente pojedinaca koji su se u nekom trenutku našli u situaciji da upravljaju zemlju.

"Da li je pravi put kojim Srbija treba da ide štednja na platama i penzijama, dok se uštede troše na bahata javna preduzeća, grejače za noge, brojače putnika BusPlus-a, da li je pravi put da dajemo veću subvencije za uvoznu voćnu sadnicu...", upitao je Aleksić .

Konstatujući da se danas svi slažu oko ciljeva, a to je jaka ekonomija i uredjeno društvo, Aleksić je rekao da se Narodni pokret Srbije razlikuje u načinu odnosno u putu kojim će stići do tih ciljeva.

Prema njegovim rečima, na prvom mestu tog drugog puta su porodica i natalitet, a u vrhu prioriteta je i obrazovanje.

"NPS će se zalagati za promenu obrazovanog sistema, za prilagođavanje potrebama privrede, javnog i privatnog sektora i ako je jedan Barak Obama mogao da traži da američko obrazovanje prekopira nemački sistem srednjeg obrazovanja, ne vidim šta je problem da i mi uradimo ono što je uradila nemačka koja danas ima najmanju stopu nezaposlenih", rekao je Aleksić.

Predsednik NPS je istakao da partija ima plan i za razvoj poljoprivrede i lakše poslovanje uz osnivanje Srpske razvojne banke.

"Institucije u Srbiji moraju biti jače od svakog pojedinca, vreme je da Srbija postane demokratski uređeno društvo, građanska zemlja koja ima pravac i koja ima put.Više nego ikad, Srbiji je potrebna nova pamet, nove ideje i drugi ljudi", zaključio je Aleksić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.