Pustoš. Strahopoštovanje. Lepota. Ovo su najbolje Nasine fotografije Zemlje

Izvor: Blic, 28.Dec.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustoš. Strahopoštovanje. Lepota. Ovo su najbolje Nasine fotografije Zemlje

Ako je reč o sobi s pogledom, najbolji pogled pruža ona koja se nalazi nekoliko stotina kilometara iznad Zemlje. Sateliti koji kruže oko naše planete i astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici često snimaju vulkanske erupcije, uragane i druge prirodne nepogode, a Nasa svake godine bira najspektakularnije fotografije sniljene iz svemira. Zastrašujuća lepota

Supertajfun Hajan dan pre nego što će se obrušiti na Filipine. Snimak je 07. novembra načinio Nasin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << satelit “Akva”.

Zapanjujuće

Astraoanut sa MSS je 10. januara snimio ovu fotografiju erupcije Sakuradžime, jednog od najaktivnijih japanskih vulkana.

Pustošenje

S leva da desno, kroz centar ove slike, proteže se ožiljak koji je ostavio tornado EF-5, koji je prohujao kroz Mur u Oklahomi 20. maja. Poginulo je 24 ljudi, 377 je povređeno, a šteta prevazilazi 2 milijarde dolara. Snimak je 02. juna načinio Nasin satelit “Tera”

Smrznuta tundra

Aljaska je skoro uvek skoro sasvim, ili bar delimično, prekrivena oblacima, a ovaj redak trenutak u kom ih nema snimio je 17. juna Nasin satelit “Tera”.

Kalifornija sanja: Slika oblaka nad morem kraj kalifornijske obale. Snimio Nasin satelit “Tera”, 14. aprila

Najveći mali grad na svetu

Grad Reno u Nevadi (SAD) noću. Snimak je 28. januara načinio astronaut sa MSS

Pepeo

Erupcija vulkana Pavlof na Aleutskim ostrvima. Snimio astroanut sa MSS, 18. maja

Živa umetnost

Ostrvo Sokoro stvara vrtloge u oblacima nad Pacifikom. Snimio Nasin satelit “Akva”, 22. maja

Veliko jezero

Skup malih ostrva na severnom kraju Jezera Mičigen. Fotografiju je snimio “Landsat 8”, NASA/USGS satelit

Pesak u Australiji

Slika peščanih dina u velikoj pustinji u Australiji. Snimio astraonaut sa MSS, 25. marta

Zaliv Sv. Šarlote

Zaliv svete Šarlote u Australiji. Snimio “Landsat 8”, satelit NASA/USGS, 20. aprila

Krčenje

“Landsat 8”, satelit koji je lansirala NASA, a njim upravlja USGS, zabeležio je u peruanskom delu Amazona, 28. avgusta, krčenje šuma (smeđi trougao u centru desno) na koje su američke naučnike upozorile kolege iz Južne Amerike

Strahopoštovanje

Prizor koji izaziva strahopoštovanje: Nacionalni park Tores de Paine, u Čileanskoj Patagoniji, snimljen 21. januara iz nasinog satelita “EO-1”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pustoš. Strahopoštovanje. Lepota. Ovo su najbolje Nasine fotografije Zemlje

Izvor: Dzungla.org, 28.Dec.2013

Ako je reč o sobi s pogledom, najbolji pogled pruža ona koja se nalazi nekoliko stotina kilometara iznad Zemlje. Sateliti koji kruže oko naše planete i astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici često snimaju vulkanske erupcije, uragane i druge prirodne nepogode, a Nasa svake godine bira najspektakularnije...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.