Izvor: Blic, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusto na granici

Pusto na granici

NIŠ, NEGOTIN, PIROT - Od Nove godine, kada je Bugarska postala članica EU, granični prelazi sa našim susedom su opusteli. Srpsko-bugarsku granicu na graničnom prelazu Mokranje kod Negotina u ovoj godini nije prešao nijedan stanovnik Srbije, dok je ove godine preko graničnog prelaza Gradina prošlo samo tridesetak građana.

- Fizička lica teško mogu da dobiju pojedinačnu vizu za prelazak u Bugarsku. Promet građana se u odnosu na kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine smanjio za 80 odsto. Prolaze samo oni koji imaju turističke aranžmane - potvrđuje za 'Blic' upravnik Carinarnice Niš Dragan Bulić.

- U očekivanju viznog režima, u decembru, imali smo i 500 prelazaka dnevno. Jedni su ulazili, drugi izlazili, sretnu se ovde pa još stanu da popričaju. Pravi vašar! Sada je, kao što vidite, potpuno pusto. Dnevno imamo desetak šlepera u tranzitu i ponekog bugarskog državljanina koji ulazi u Srbiju. Ne saobraća više ni bugarski autobus na relaciji Vidin-Negotin. Naši verovatno još čekaju vize, pa posle Nove godine nismo imali nijedan prelazak na bugarsku stranu - pričaju carinici sa graničnog prelaza Mokranje.

Po rečima Gorana Rankovića, šefa Carinske ispostave Gradina, carinici ne pamte period da je ovoliko mali broj ljudi prešao granicu. Nema više ni putnika iz obližnjih srpskih gradova, Dimitrovgrada, Pirota ili Niša, koji su svakodnevno odlazili u šoping u Sofiju, Dragoman ili Slivnicu i koji su kupovali prehrambene proizvode, cigarete ili drugu robu.

I dok je u 2006. bio trend da se iz Bugarske dovozi roba u Srbiju, sada je aktuelno da se iz Srbije odvozi roba u Bugarsku jer su im cene porasle, a plate ostale iste.

- Nema više srpskih građana koji su, pogotovu subotom, pravili veliki promet u našim radnjama - žali se trgovac iz popularnog vidinskog skladišta 'Vitreid'.

U problemu su i taksisti iz Bregova koji već godinama žive od srpskog šopinga.

- Već pet godina, od kada sam ostao bez posla, živim isključivo od taksiranja. Od Bregova do Vidina i nazad Srbe smo vozili za 25 leva. Radimo zajedno ja i otac i od toga izdržavamo porodicu. Ne znam šta će biti ako se Srbi uskoro ne pojave - jada se taksista Stojan iz Bregova.

Carinik Aleksandar Panov sa prelaza Gradina kaže da sada sve više Bugara dolazi i kupuje robu kod nas.

- Idemo u nabavku jer je kod vas otkako smo mi u Evropi sve jeftinije. Idem na buvljak u Pirot da kupim spavaćice koje ću da prodajem kod nas - kaže jedna od Bugarki.

Dopisnici 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.