Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustih šest hiljada kvadrata

Zgrada nije zgodna ni za iznajmljivanje jer se nalazi u bolničkom krugu

LOZNICA – U samom srcu bolničkog kruga lozničkog ZC "Dr Milenko Marin" stoji zgrada nezavršenog hirurško-ginekološkog bloka. U vreme gradnje 1987. godine zamišljena da bude urađena po svim najvišim standardima spletom okolnosti danas je pomalo zaboravljena građevina koja nikome ne treba.

– Kada je, pre gotovo dve decenije, počela gradnja hirurško-ginekološkog bloka u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trenutku je postojala potreba za takvim objektom sa hirurškim odeljenjem, porodilištem, operacionim salama. Zgrada na četiri nivoa površine od oko 6.000 kvadrata građena je od 1987. do 1990. godine da bi početkom rata 1991. poslovi bili prekinuti. Do tada su bili završeni svi osnovni građevinski radovi i objekat pokriven. Nedirnuta je stajala do pre osam godina kada je zgrada konzervirana da se zaštiti od propadanja. Od tada na njoj ništa nije rađeno. Mali deo smo u međuvremenu iskoristili i služi nam kao magacin na površini od oko 200 kvadrata što je zanemarljivo u odnosu na veličinu zgrade – priča dr Srboljub Marković, direktor Zdravstvenog centra.

Po njegovim rečima tadašnje rukovodstvo bolnice je obišlo u to vreme najsavremenije opremljene centre i zgrada je trebalo da bude urađena po ugledu na njih, po najvišim standardima za objekte tog tipa kod nas i u Evropi. Građena je od samodoprinosa građana i danas bi trebalo upotrebiti mnogo matematike da se utvrdi iznos uloženih sredstava. Po nekim proračunima za završetak hirurško-ginekološkog bloka i osposobljavanje za rad potrebno je i do 15 miliona evra.

– Zbog njenog položaja zgradu ne možemo da iznajmimo jer se nalazi u samom centru bolničkog kruga. Problem je što je pravljena za porodilište i operacione sale pa joj je teško promeniti svrhu. Ponudili smo je Ministarstvu zdravlja ali ono u ovom trenutku nije zainteresovano, i nema novca da je završava kao ni naš Zdravstveni centar i lokalna samouprava. Kada smo prijavljivali višak prostora u našoj ustanovi naveli smo i ovu građevinu. Naša ustanova je u međuvremenu potpuno preuredila staru zgradu u kojoj je danas hirurgija, porodilište, ortopedija i urologija. Pre neku godinu smo sa ulaganjem od 300.000 dolara obnovili porodilište a imamo i potpuno sređen hirurški blok u istoj zgradi. To je bilo mnogo jeftinije od ulaganja u nedovršeni hirurško-ginekološki blok koji nam sada ne treba. Jeftinije nam je i da obnovimo neke delove bolnice nego ih premeštati u tu zgradu – kaže dr Marković.

Tako danas u krugu bolnice stoji ozidana građevina u kojoj nikada nije zaplakala novorođena beba niti je neko operisan. Tako polako propada ovaj spomenik jednog vremena koji je zaklonjen drugim zgradama lozničkog ZC "Dr Milenko Marin" pa se pusta građevina od 6.000 kvadrata barem ne vidi sa ulice i ne bode oči Lozničanima koji su je skoro sasvim zaboravili.

S. Trifunović

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.