Izvor: B92, 08.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusteni otporasi iz pritvora - pesma u sudnici

Nakon sest dana policijskog pritvora, trojica aktivista pokreta "Otpor" iz Pozarevca pusteni su u ponedeljak iz zatvora. Okruzni istrazni sudija Bosko Papovic prvo je u Pozarevcu saslusao MomcilaVeljkovica, a potom u Centralnom zatvoru u Beogradu, Radojka Lukovica i Nebojsu Sokolovica. Sva trojica osumnjiceni su za pokusaj ubistva, nakon tuce sa radnicima preduzeca "Madona" u Pozarevackom kaficu "Pasaz". Prema recima branilaca, tokom odvojenih saslusanja, aktivisti "Otpora" negirali su navode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuzbe i vidno su isticali svoja politicka opredeljenja.Tako je Momcilo Veljkovic u Pozarevacku sudnicu usao glasno pevajuci navijacku pesmu "Spasi Srbiju i ubij se - Slobodane, Slobodane!", trazeci takodje da se sa zida sudnice skine petkokraka, sa obrazlozenjem da ga ona "dekoncentrise". Odmah po dolasku svojoj kuci, Veljkovic je u izjavi za nas program rekao sledece:

"Moram prvo da kazem da sam srecan sto sam sa porodicom, sto sam imao ogromnu podrsku. Najsretniji sam sto moja zrtva nije uzaludna, sto je pokrenula neke nove talase, novo vreme - ovo je pocetak njihovog kraja. Oni su sada u paranoicnom strahu i ne smemo da popustimo. Branicemo se odlucno i uporno, ja se iskreno nadam da ce ovaj postupak da se preinaci u pravu istinu. Ovo je dosad bilo izvrtanje istine - pokusaj ubistva je bio nad nama, a ne nad njima, jer ja sam branio i sebe i svog otetog drugara Milovanovic Dragana Tozu kojeg su maltretirali tri dana pripradnici paramilitarnih snaga Marka Milosevica. Ja i Lukovic smo dosli da ga izvucemo bez ikakve namere da se svadjamo. I onda kad su oni poceli pistoljima, ja sam u tom magnovenju oteo pistolj, udario sam jednog od njih dva - tri puta u samoodbrani. U zakonu stoji da mogu da se branim. Posle toga je dosao gospodin Marko Milosevic, izasao iz kola i poceo da se dere: 'Pobijte govna, majku im jebem', ja sam se sklonio u ulaz. Sreca on mene nije video, on je stao kao car, kao princ tame i poceo da histerise psujuci nas. Stojim iza ovoga sto sam rekao i ne plasim se, idemo do kraja", zakljucio je Veljkovic.

Nakon dvosatnog saslusanja, Radojko Lukovic je iz beogradskog Centralnog zatvora izasao u majici "Otpora", koju je prema recima branilaca nosio i pred sudijom Papovicem. Na licu Radojka Lukovica, a posebno Nebojse Sokolovica vidne su brojne rane, kopce i modrice kao posledice prebijanja u kaficu "Pasaz". O tretmanu u zatvoru i bolnici Radojko Lukovic je rekao:

"Prijem u bolnicu KP doma je bio fantastican. U Urgentnom centru su me primili super, nega je bila fenomenalna, trudili su se dosta oko mene, medjutim, cuvari iz obezbedjenja koji su me cuvali vezivali su me lisicama za krevet dok sam primao infuziju. Nisam uplasen, zasto bih bio uplasen, ovo su oni uradili zato sto se plase nas, a ne mi njih".

Za razliku od Lukovica, Nebojsa Sokolovic rekao je da ce se najverovatnije pojaviti na mitingu opozicije. Vidno uzbudjen i umoran, on je o svom stanju rekao:

"S obzirom da je ovo bilo nezakonito hapsenje i pritvor kako se covek se moze osecati? - ocajno i jadno. Okrivljeni smo za pokusaj ubistva upravo onog coveka koji je sve ovo prouzrokovao". O tretamanu u zatvoru Sokolovic kaze: "Bili su fer, naravno nemaju nista, nikakve lekove. Vidite da su pravilno primenili lecenje ovo se danas ne bi videlo posle sedam dana. Ali ovako lep...mozda je i bolje da se ne pojavim, bice onih koji ce se pojaviti", rekao je Sokolovic pokazujuci na svoje povrede.

Nakon svega, jedan od branilaca optuzenih, Borivoje Borovic izrazio je ocekivanje da ce tuzilac Dragan Petrovic odustati od daljeg krivicnog gonjenja Momcila Veljkovica, Radojka Lukovica i Nebojse Sokolovica, jer za to, kako je ocenio "nema ni jednog pravnog elementa". O samom toku saslusanja i pravnoj proceduri, Borivoje Borovic i advokat Gradimir Nalic rekli su nam sledece: "Svi su negirali izvrsenje krivicnog dela, jer su oni ustvari osteceni, sa teskim povredama. Sud je ukinio pritvor svoj trojici. Da li cemo mi nastaviti krivicno gonjenje protiv navodnih ostecenih odlucicemo u dogovoru sa klijentima. U svakom slucaju nije im omoguceno da pisu zalbu na resenje o odredjivanju policijskog pritvora, a Lukovic cak nije ni dobio resenje o odredjivanju pritvora, tako da je ovo jedan potpuni pravni skandal, a tuzilac je morao odmah odbaciti krivicnu prijavu, a ne voditi ovaj postupak", izjavio je Borovic.

Advokat Nalic je zatim dodao da se nada da ce "sudija, kako je obecao, makar malo ispraviti sve ono sto je prekrsila policija, te da ce makar na umoru, pokazati nekakve znake nezavisnog sudstva. Ovo je pravni apsurd, ja predlazem da pitate dekana Pravnog fakulteta u Beogradu da li oni uce danas studente da neko moze da se drzi pet dana u zatvoru i sesti dan da se pusti, a da pri tom Lukovic nije cak imao ni policijsko resenje o pritvoru", rekao je Nalic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.