Pušten Jezdimir Vasiljević

Izvor: B92, 18.Okt.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušten Jezdimir Vasiljević

Jezdimir Vasiljević (FoNet, arhiv)

Beograd -- Jezdimir Vasiljević, kojeg pravosuđe Srbije tereti da je prisvojio 58 miliona maraka, pušten je iz pritvora u Holandiji, saznaju "Novosti".

Još nije poznato da li su holandske vlasti odbile da ga izruče Srbiji, ili je pušten dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj ekstradiciji. Holandska policija uhapsila je vlasnika nekadašnje "Jugoskandik banke", Jezdimira Vasiljevića, 4. aprila ove godine, kada je, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tada saopšteno, hteo da preda dokumenta koja su mu bila potrebna za zahtev za azil koji je tražio.

Prema nezvaničnim informacijama, predao je pasoš na ime izvesnog Janjića, a nadležni su posle provere otisaka prstiju, ustanovili njegov pravi identitet.

O hapšenju je ubrzo obavešteno i Ministarstvo pravde koje je prevelo svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo njegovu ekstradiciju.

Poternicu za Jezdimirom Vasiljevićem raspisao je Okružni sud u Beogradu, aprila 2006. godine, zato što se nije odazvao na nekoliko poziva za suđenje.

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu u junu 2001. godine, dok je Vasiljević bio u pritvoru.

U februaru iste godine uhapšen na beogradskom aerodromu, po povratku u Srbiju, iz koje je otišao još 1993. godine, kada je propala njegova banka.

U pritvoru je ostao do 22. oktobra iste godine kada je sud odlučio da prihvati jemstvo kako bi ga pustio na slobodu - kuću od 524 kvadrata u Ulici Augusta Cesarca na Dedinju.

Ukoliko se vrati u Beograd, Vasiljevića čeka nastavak suđenja u Palati pravde u kojoj, zajedno sa svojim bivšim saradnicima Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i Stevanom Protićem odgovara za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i utaju.

On se, konkretno, tereti da je prisvojio 58 miliona tadašnjih maraka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.