Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puška u prvom činu

„Puška koja se pojavi u prvom činu pozorišne drame, u poslednjem činu će sigurno da opali", kaže poznato dramaturško pravilo Antona Pavloviča Čehova.

Zbog toga ne bi trebalo tretirati kao bezazleni događaj prekjučerašnje okupljanje dvestotinak mladića na takozvanom osnivanju dobrovoljačke Garde svetog cara Lazara, od kojih je njih 27 bilo u majicama ozloglašenih „crvenih beretki". Puška se pojavila, puška će i da opali, da parafraziramo ruskog pisca.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Državna bezbednost je stajala iza formiranja raznih „dobrovoljačkih gardi" u prethodnim ratovima, ne treba imati iluzije da je i sada drugačije. Ukoliko su mislili da će okupljanjem u Kruševcu uplašiti Albance, procena im je bila pogrešna. Ukoliko su mislili da je ostalo još frižidera i ostale bele tehnike na Kosovu koju mogu pokrasti (a po čemu su bile poznate dobrovoljačke jedinice), ponovo su na pogrešnom tragu jer su njihovi prethodnici, razne „crvene beretke", „škorpioni" i drugi, taj posao već temeljno odradili.

Država mora da reaguje brzo i u korenu saseče ovakve inicijative. U suprotnim, imaćemo krvavi treći čin drame, kao u svakom Čehovljevom delu. U Prištini, ili Beogradu - biće svejedno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.