Pusić: O nestalima, pa o povlačenju tužbi

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: O nestalima, pa o povlačenju tužbi

Tek posle rešenja pitanja nestalih između Srbije i Hrvatske može da bude razmatrano pitanje saradnje i povlačenje međusobnih tužbi za genocid, kaže šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je da tek posle rešenja pitanja nestalih između Srbije i Hrvatske može da bude razmatrano pitanje saradnje i povlačenje međusobnih tužbi za genocid.

"Prva tema na kojoj insistiram - pitanje nestalih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najvažnija je u ljudskom smislu. Kad se ona reši, otvara se prostor za drugu najvažniju temu - pitanje evropske budućnosti i evropskih reformi u našem delu sveta i saradnje Hrvatske i Srbije", rekla je Pusićeva u intervjuu Hrvatskom radiju.

Pusićeva je istakla da "nema smisla" da se razgovara o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pre razgovora o nestalima.

"Za razgovor o nestalima s obe strane postoje određeni stavovi i zahtevi. To je prva stvar koju moramo raščistiti i to otvara put za razgovor o ostalom, pa i tužbama, ali pre toga nema smisla otvarati teme vezane na rat", rekla je Pusić.

Hrvatska i Srbija "nisu nikada jasno definisale o kojim temama žele da razgovaraju, kao da se to samo po sebi razume, a onda su obe strane postavljale svoje uslove i htele da kreiraju situaciju", rekla je Pusićeva, koja se prošle sedmice za vreme održavanja generalne skupštine UN u Njujorku sastala s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem i s njime ustanovila o kojim temama treba razgovarati.

"Imamo previše odgovornosti prema današnjim i budućim generacijama da bismo to ostavili nerešeno kao hipoteku budućim odnosima i zato smo specifično odredili o čemu se radi", rekla je Pusićeva.

Hrvatska ministarka je ukazala na važnost saradnje sistema pravosuđa koji bi morali da imaju standarnu proceduru za postupke u vezi s ratnim zločinima.

"Oni neće u roku od mesec-dva rešiti sve probleme optuženih i osuđenih za ratne zločine, ali zato što su razgovori već počeli relativno brzo bi mogli dogovoriti oblik, standardnu proceduru i način na koji će se takvi slučajevi tretirati", rekla je Pusićeva.

Vesna Pusić ne smatra da je to što Srbija, po rečima predsednika Tomislava Nikolića nikad neće priznati Kosovo, problem u ovom momentu jer ni EU, kako je navela, ne insistira na priznanju tako rano u srpskom približavanju EU.

"Nužna je neka vrsta tolerancije, međusobnog podnošenja, gde priznanje nije na dnevnom redu, ali ni apsolutno isključivanje", rekla je Vesna Pusić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pusić: Prvo nestali, pa onda tužbe

Izvor: B92, 30.Sep.2012

Zagreb -- Šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić kaže da tek pošto Srbija i Hrvatska reše pitanja nestalih, može da se razmatra povlačenje međusobnih tužbi za genocid..."Prva tema na kojoj insistiram - pitanje nestalih, najvažnija je u ljudskom smislu. Kad se ona reši, otvara se prostor za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.