Pusić: Ne razmišljamo o izborima

Izvor: B92, 31.Maj.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Ne razmišljamo o izborima

Vrbovec -- Vladajuća koalicija u Hrvatskoj normalno funkcioniše, a u HNS uopšte ne razmišljaju o mogućnosti raspisivanja prevremenih izbora, kaže Vesna Pusić.

"HNS apsolutno ostaje u koalicionoj Vladi i odgovorno će pridoneti njenoj stabilnosti i fokusiranju na postavljene ciljeve", rekla je predsednica te stranke i ministarka spoljnih i evropskih poslova povodom unutarpartisjkih previranja u glavnoj vladajućoj SDP, nastalih pošto je premijer Zoran Milanović smenio ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Slavka Linića.

Pusić je istakla da Vlada treba da se bavi ciljevima koje je sebi zacrtala.

"Što se tice sadašnjih odnosa u SDP-u, oni se povremeno javljaju u svakoj stranci i moraju da se rešavaju unutar sopstevnih redova, osim u slučajevima kada treba da ih raščišćavaju institucije", kazala je ministarka na konferenciji za novinare.

Povodom optužbi Linića, da je premijer zloupotrebio službe bezbednosti da bi ga špijunirao, Pusić je ocenila da su one rezultat "visokog nivoa povredjenosti i osećaja nanesene nepravde", dodavši da "postoje institucije koje se bave takvim optužbama", prenose hrvatski mediji.

I hrvatski predsednik Ivo Josipović povodom nesuglasica u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji danas je ocenio da je parlamentarna situacija, koja će odlučiti o potrebi raspisivanja izbora, za sada dobra jer Vlada ima podršku parlamenta.

On je upozorio i da postoji opasnost da se sukob u stranci prelije na državu pa da članovi Vlade imaju pojačanu odgovornost za to da državni interesi nisu podredjeni unutarstranačkim problemima.

Govoreći o optuzbama Linića na račun premijera i stranačkog kolege, da ga je špijunirao i smenio da bi zaštitio interese svoje porodice i prijatelja, Josipović kaže da je reč o ozbiljnim optužbama koje se moraju rašcistiti jer Vlada mora da radi neopterećeno.

On je zatražio od nadležnih tela da ispitaju te optužbe i početkom iduće nedelje reći će "sve o tome".

Linić je na konferenciji za novinare tvrdio da ga je premijer špijunirao i smenio spletkama i podmetanjima, a sve da bi zaštitio svoju porodicu i prijatelje u čiju je korist radio, a ne u korist države.

Kao glavne razloge svoje smene Linić je naveo kompaniju INA, kredite Hrvatske banke za obnovu i razvoj, firmu Spačva kao i firmu Mali biskviti, za koju u Hrvatskoj dosad nisu čuli.

Premijer je izjavio da su Linićeve optužbe lažne i da mu je žao što se on drzi obećanja da će ga blatiti.

Milanović je smenio Linića upravo zbog slučaja Spačva, gde je ocenio da je tadašnji ministar oštetio državni budžet za 3,5 miliona evra u postupku predstečajne nagodbe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.