Pupovac: Ustavni zakon ne može se menjati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Ustavni zakon ne može se menjati

ZAGREB -

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas da se ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može menjati, pošto je sastavni deo hrvatskih međunarodnih obaveza.

Ragujući na izjavu predsednika Hrvatske Ive Josipovića da se, "ako se zakon ne želi poštovati, onda mora menjati", Pupovac je podsetio da je Hrvatska te obaveze preuzela u vreme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Ne može se jedan zakon prihvatati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu i izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovde ih gaziti", istakao je Pupovac.

Josipović: Objasniti građanima

Tako se ne ide u EU

Protesti kakav je bio onaj u Vukovaru protiv uvođenja dvojezičnosti sasvim sigurno ne idu uz državu koja za nekoliko meseci treba da postane članica Evropske unije, rekao je potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

Jedan od lidera Srba u Hrvatskoj kaže da ga posebno brine to što se, zbog izbora, često organizuju skupovi kojim se produžava ratno stanje.

"Oni koji šalju poruke da je i u Vukovaru trebalo organizovati Oluju, na Hrvatsku navlače dodatnu odgovornost etničkoga čišćenja i još jednom podsećaju na tu vrstu optužbi i na tu vrstu iskustva", rekao je Pupovac.

Da je skup protiv uvođenja ćirilice na području Vukovara bio pomalo predizborni misli i predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Rudin.

"Čuo sam da se traži pedesetogodišnji moratorijum na uvođenje ćirilice i srpskog jezika. Da je to primenjeno u Istri, ni danas se tamo još ne bi govorio italijanski", rekao je Rudin.

Prema njegovim rečima, zakon mora da se primeni, a o dinamici treba trezveno razgovarati.

Josipović je, kako navodi agencija Hina, komentarišući jučerašnje proteste u Vukovaru protiv uvođenja ćirilice, izjavio da očekuje od stranaka u Hrvatskoj, posebno od onih koje su učestvovale u vladama, da građanima objasne važnost poštovanja ustavnog zakona.

Dodao je i da je pitanje uvođenja jezika i pisma deo programa prošle vlade, u kojoj je SDSS bio u koaliciji, ali i sadašnje vlade.

Pupovac pozdravlja to što je predsednik podsetio da je to pitanje u programu već treće vlade koja je preuzela obaveze prethodnih.

"Ustavni zakon postupno se sprovodi u pogledu dvojezičnosti i dvopismenosti, a neko se, očito, odlučio iz političkih razloga da to zaustavi i pretvori u političko pitanje koje narušava međuetničke odnose, međuetničku i političku toleranciju i obnavlja ratnu retorku i atmosferu", smatra Pupovac.

Nastavak ratne retorike

Prihvatio je i Josipovićev poziv političkim strankama, ali smatra da bi se uz njih i institucije države trebalo da suprotstave onima koji ne poštuju ustavni poredak i zakone Hrvatske, pa "nakon toliko godina od rata nastavljaju ratnu retoriku i žele Hrvatsku da drže u permanentnom ratnom odnosu prema nacionalnim manjinama, u ovom slučaju - srpskom".

"Kako drugačije protumačiti da su na skup u Vukovaru došli ljudi u vojnoj odeći i sa zastavama vojnih ratnih jedinica, kao i poruke da nije trebalo da bude mirne reintegracije i da se sve trebalo rešiti 'Olujom' ?" - pita Pupovac, uz žaljenje što Josipović o tome nije govorio.

Prebijanje mladića

Mediji su javili da je skup prošao u "pristojnoj atmosferi", ali to su, kaže, veoma opasne izjave koje su za posledicu imale napad na kafić i premlaćivanje jednog mladića.

Policija je sinoć potvrdila da je juče u fizičkom sukobu ispred ugostiteljskog objekta u Borovu lakše povređen 21-godišnji meštanin Borova, ali je negirala da taj sukob ima veze s protestom "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici".

Pravoslavni sveštenik iz Borova za Novu TV je potvrdio da je napadnuti njegov sin.

Oko 20.000 građana, mahom veterana iz skoro svih delova Hrvatske, protestovalo je juče u Vukovaru zahtevajući zabranu ili dugogodišnje odlaganje uvođenja srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu u tom gradu.

Dvočasovni protestni skup organizovao je Stožer (štab) za odbranu Vukovara, koji je za april najavio i veliki protest u Zagrebu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.