Pupovac: Brisel je baš briga što se demonizuje ćirilica

Izvor: Press, 29.Nov.2013, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Brisel je baš briga što se demonizuje ćirilica

Sve će zavisiti od toga šta će se tih nekoliko dana govoriti na sudu i u javnosti i koliko će ti govori poslužiti kao medij zagađivanja javnosti, rekao je Pupovac za B92. 

Reagujući na proteste protiv ćirilice u Vukovaru, predsednik SNV je istakao da je situacija veoma ozbiljna, zbog toga što se vodi kampanja u kojoj se "demonizira ćirilično pismo, u kojoj se stigmatiziraju Srbi i u kojoj se obnavljaju ratna sećanja i ratna retorika". 

Komentarišući ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << HDZ, koja je držala vlast u Vukovaru kada je donet statut i kada je uvedena dvojezičnost, a čiji predstavnici predvode proteste za ukidanje ćirilice, Pupovac je naveo da je očigledno došlo do preokreta u političkom životu HDZ. 

"Povezali su se sa krugovima u političkom životu i sa pojedinim krugovima u crkvi, koji idu ''desnije'' u razumevanju stvari", rekao je on, ističući da reći "nećemo ćirilicu" predstavljaju tešku poruku samu po sebi, koja istovremeno znači i "nećemo Srbe". 

On je podsetio da ovakva poruka dolazi svega nekoliko meseci pošto je Hrvatka ušla u EU, što je, kako je ocenio, strašna poruka. Govoreći o reakciji Brisela povodom situacije vezane za ćirilicu, Pupovac navodi da nije iznenađen. 

"Brisel nije ćutao, on se oglasio pre nekoliko meseci na ovu temu, rekavši da to nije problem Brisela, argumentujući da to ne spada u pitanje višejezičnosti. 

Očigledno je da je neko u Briselu nesposoban za viđenje i za tumačenje problema", smatra Pupovac i ističe da u ovoj situaciji Brisel treba prvi da reaguje. 

Govoreći o potezu hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića u kome propagira ustaštvo, Pupovac je istakao da to kod njega lično izaziva potrebu da reaguje i zahteva odgovornost za "veličanje ustaštva i za vređanje žrtava genocida". 

Prvo je da regujemo, a drugo da pošaljemo poruku svima u Hrvatskoj, uključujući i građane srpske nacionalnosti, da ovo ne sme biti razlog za strah, nego razlog za protest, mobilizaciju protiv ovakvog šokantnog, necivilizacijakog istupanja, rekao je Pupovac i naveo da je Šumunićev potez kod pripadnika manjinske zajednice izazvao ogromnu zabrinutost. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUPOVAC: Nećemo ćirilicu poruka je koja znači nećemo Srbe u Hrvatskoj

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2013

Predsednik Srpskog nacionalnog veća smatra da se vodi kampanja u kojoj se "demonizira ćirilično pismo, u kojoj se stigmatiziraju Srbi i u kojoj se obnavljaju ratna sećanja i ratna retorika"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.