Pune 74 godine od tragedije Hindenburga

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2011, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pune 74 godine od tragedije Hindenburga

Na današnji dan pre 74 godine prilikom sletanja u Lejkhurst u Njujorku zapalio se najveći ikada izgrađeni cepelin nacističke Nemačke "Hindenburg".

Cepelin je bio 245 metra dugačak i poleteo je iz Fridrihshafena u martu 1936. godine. Razvijao je maksimalnu brzinu od 135 kilometara na čas.

Mada je bio dizajniran da bude ispunjen helijumom, cepelin je bio pun veoma zapaljivog vodonika zbog zabrane izvoza SAD u nacističku Nemačku.

Tokom 1936. godine Hindenburg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je inaugurisao putnički vazdušni saobraćaj preko severnog Atlantika i prevozio je 1002 putnika tokom deset planiranih putovanja između Nemačke i SAD.

Prilikom sletanja 6. maja 1937. godine u Lejkhurst na prvom zakazanom preletu Atlantika za tu godinu, "Hindenburg" se zapalio i u potpunosti je uništen.

U cepelinu je poginulo 36 od 97 osoba.

Prema zvaničnim podacima, požar je izazvan pražnjenjem atmosferskog elektriciteta u neposrednoj blizini mesta odakle je isticao vodonik iz cepelina.

Međutim, postojale su i spekulacije da je cepelin žrtva antinacističke sabotaže.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.