Pulmologija u RS slijedi svjetske trendove

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pulmologija u RS slijedi svjetske trendove

BANJALUKA - Ovogodišnji 23. majski pulmološki dani, koji su okupili oko 200 ljekara, s oko 50 stručnih radova u oblasti pulmologije, u petak su svečano ovoreni u kongresnoj sali Hotela "Kardial" u Zdravstveno-terapijskom centru (ZTC) "Banja Vrućića" kod Teslića.

Mirko Stanetić, predstavnik organizatora skupa i direktor UBKC Banjaluka, istakao je ovaj dvodnevni stručni skup međunarodnog karaktera, koji ima za cilj promociju pulmologije kao multidisciplinarne nauke.

"Pulmologija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Republici Srpskoj danas slijedi svjetske trendove u liječenju pulmoloških oboljenja", dodao je on, ističući značaj Centra za radioterapiju u Banjaluci u liječenju karcinoma pluća.

Marinko Vučić, načelnik Klinike za plućne bolesti UBKC Banjaluka, istakao je da je u RS kao i okruženju registrovan porast broja oboljelih od karcinoma pluća, zatim hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i astme.

"Na godišnjem nivou na klinici u Banjaluci godišnje bude registrovano par stotina novooboljelih od tumora pluća", istakao je Vučić.

Jelena Stanić, pulmolog onkolog s Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenica, istakla je i da Srbija bilježi trend rasta broja oboljelih od karcinoma bronha, ali da se pacijenti u Srbiji suočavaju s problemom kašnjenja na terapiju zračenja, te pojedinih inhalatornih lijekova i citostatika.

Vesna Bošnjak-Petrović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predstavila je stručni rad na temu savremene inhalacione terapije.

Organizatori skupa su Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa RS i Klinika za plućne bolesti UBKC Banjaluka. Stručni radovi sa skupa biće objavljeni u časopisu Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS "Raspiratio", koji je registrovan i na međunarodnom nivou.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.