Ptice smanjenog mozga u Černobilju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptice smanjenog mozga u Černobilju

ČERNOBILJ -

Ptice koje žive u okolini bivše nuklearke u Černobilju - poprištu nuklearne havarije pre skoro 25 godina - imaju za pet odsto manji mozak od drugih ptica, što je posledica indirektne radijacije koja je i dalje traje.

Ovaj zaključak je izveden iz istraživanja 550 ptica 48 različitih vrsta koje žive u ovoj oblasti.

Naučnici smatraju da je manji mozak povezan sa smanjenom kognitivnom sposobnošću, a uočeno je da su naročito ugroženi ptići >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od kojiih mnogi ne prežive zbog neregularnosti u razvoju mozga.

Istraživanje su obavili naučnici iz Norveške, Francuske i SAD pod vođstvom profesora Timotija Musoa sa Univerziteta u Južnoj Karolini i dr Andre Molera sa Univerziteta Južnog Pariza.

Aprila 1986. jedan reaktor nuklearnog postrojenja u Černobilju je eksplodirao i tragovi radioaktivnih supstanci su pronađeni u gotovo svim zemljama severne hemisfere.

Mesto nesreće je od tada ograđeno i zatvoreno za javnost, ali je naučnicima bilo dozvoljeno da istraže posledice radijacije na živi svet u ovoj oblasti.

Prošle godine profesori Moler i Muso su objavili rezultate najvećeg ikad sprovedenog popisa živog sveta u Černobilju, koji je otkrio da se broj sisara konstatno smanjuje u zoni zabrane kretanja oko nuklearke.

Pored broja većih životinja, opao je i broj vrsta insekata i beskičmenjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.