Ptica koja jede ljude nije bila mit

Izvor: Blic, 16.Sep.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptica koja jede ljude nije bila mit

Džinovska ptica sa Novog Zelanda koja jede ljude, a pominje se u drevnim legendama Maora, stvarno je postojala, tvrdi se u novom istraživanju koje prenosi "Telegraf".



Ptica nazvana Te hokioi opisana je kao ogromna, crno-bela grabljivica sa crvenom krestom i žuto-zelenim vrhovima krila, a taj opis predat je ser Džordžu Greju, trećem guverneru Novog Zelanda.

Naučnici danas smatraju da se priče, koje su usmeno predavane i oslikane na stenama, odnose na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Haastovog orla, grabljivicu koja je izumrla pre svega 500 godina.

Hastov orao (Harpagornis moorei) nazvan je po ser Džulijusu fon Haastu, koji je otkrio njegove ostatke 1870-tih godina.

Prvo se mislilo da je u pitanju lešinar, zbog kljuna sa pokrivenim nozdrvama koje kod lešinara sprečavaju meso da blokira vazdušne kanale dok grabljivica "kopa" po leševima. Ponovljenom analizom skeleta, istraživači muzeja "Kanterburi" u Krajstčurču u Australiji otkrili su da je orao imao dovoljno jaku karlicu da zada smrtonosni udarac dok se obrušavao brzinom do 80 kilometara na čas.

Ptica je imala raspon krila do tri metra i težila je 18 kilograma. Dva puta je veća od najvećeg danas postojećeg orla, a njene kandže su veličine tigrovih.

"Sigurno je bila sposobna da se obruši i odnese neko dete", objašnjava Pol Skofild, nadzornik muzeja.

"Ova ptica je mogla da napadne ne samo kandžama, već da ih skupi i da probije kroz prilično čvrstu materiju, poput karlice. Građena je kao mašina za ubijanje", dodao je on.

Glavni plen Haastovog orla verovatno je bila moa, ptica visoka oko 2,5 metara i teška čak 250 kilograma, koja nije mogla da leti.

"Na nekim lokacijama sa fosilima pronađene su kosti moe sa znakovima orlovih kandži", istakao je Skofild.

Na Novom Zelandu nema domaćih sisara jer se njegova teritorija izolovala od drugih kontinenata pre više od 65 miliona godina. Kao rezultat toga, ptice su popunile mesta koja obično naseljavaju veliki sisari, poput jelena.

"Haastov orao nije bio samo džinovska grabljivica. On je bio kao lav", ocenio je Skofild.

Smatra se da je ova ptica izumrla nakon dolaska ljudi, koji su istrebili mou.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.