Psihološke serije koje su nas osvojile

Izvor: Blic, 30.Jan.2011, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihološke serije koje su nas osvojile

LOS ANĐELES - Serije koje uz pomoć psihologije i poznavanja tajni uma ulaze u tabu prostor psihičkih bolesti nisu toliko popularne bez razloga. Naime, sve što nas iritira kod drugih, omogućava nam da bolje shvatimo sami sebe. Upravo zbog toga ove serije imaju veliku popularnost. Mi smo izdovjili nekoliko onih koje spadaju u omiljene među našim gledaocima.

Mental

Po struci civilni inženjer, britanski glumac Kris Vans se probio zahvaljujući seriji "Prison >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Break” i dobio glavnu ulogu u seriji Mental, koja se bavi timom lekara i njihovim pacijentima u jednoj losanđeleskoj psihijatrijskoj ustanovi. Vins glumi mladog i dinamičnog lekara Džeka Galagera, kojeg dovodi administratorka bolnice (glumi je Anabela Scijora – sećamo je se iz Sopranosa i filmova kao što su "Ruka koja njiše kolevku”) kako bi svojim nekonvencionalnim pristupom lečenju psihičkih oboljenja, kao i ljudskijim odnosom prema pacijentima, poboljšao poslovanje bolnice. Naravno, ostatak tima je skeptičan prema njegovim metodama, a neki mu i zameraju što je "preko reda” uleteo na vodeću poziciju.

Premda konceptualno slična drugim "bolničkim” serijama, činjenica da se ne bavi, kao što je uobičajeno, fizičkim nego psihičkim oboljenjima – što je i dan-danas za većinu ljudi tabu-tema – verovatno je doprinela ukidanju serije nakon samo jedne sezone. Inače, zanimljiv je podatak da je cela sezona snimljena u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti, premda se radnja događa u Los Anđelesu.

Mentalista

Iz uloge uštogljenog i pomalo autističnog advokata u seriji "The Guardian”, Australijanac Sajmon Bejker uskočio je u Mentalistu, u kožu Patrika Džejna– bivšeg vidovnjaka prevaranta s unosnom karijerom i sadašnjem vrckavom konsultantu CBI-a (California Bureau of Investigation), čijim agentima pomaže u rešavanju raznih zločina. Džejn je veoma vešt u uočavanju stvari oko sebe, kao i u "čitanju” ljudi; vrsni je hipnotizer i poznavatelj psihologije, a među svoje brojne veštine ubraja i džeparenje. Njegove metode hvatanja zločinaca često su neuobičajene i čak bizarne, a uključuju trikove i mentalne igrice s kojima osumnjičene hvata u mrežu njihovih laži, ali pokazuju se uspešnima, zbog čega agenti s kojima sarađuje tolerišu njegov nekonvencionalni nastup.

Jedini zločinac koji mu stalno izmiče iz ruku je serijski ubica Red Džon. Još za vreme svoje karijere lažnog vidovnjaka, Džejn je tvrdio da je svojim paranormalnim sposobnostima pomagao policiji u stvaranju profila tog opasnog ubice, na što mu je Red Džon uzvratio ubivši Džjenovu suprugu i ćerku. Osećajući se krivim za njihovu smrt, Džejn je nakon toga odustao od svog "posla” i priključio se CBI-u u nadi da će jednog dana uhvatiti i Red Džona.

Zločinački umovi

Serija Zločinački umovi prati specijalni FBI-jev tim za bihevioralnu analizu, koji se bavi profiliranjem i hvatanjem serijskih ubica. Za razliku od drugih sličnih policijsko-detektivskih serija, u Zločinačkim umovima više se bave zločincima nego proučavanjem njihovih zločina, pokušavajući da doprinesu u njihov um, razmišljaju kao oni, shvate šta ih pokreće i pronađu ih uz pomoć njihovog psihološkog profila i spreče nova ubistva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.