Pšenica čeka sneg

Izvor: RTS, 24.Dec.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pšenica čeka sneg

Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, i veliki broj sunčanih dana, pogoduje ozimim usevima. Pšenica koja je posejana u optimalnom roku, na većini parcela u šabačkom kraju je u fazi bokorenja.
Osamdesetogodišnji Spasoje Spajić iz Šapca, pšenicu je posejao na pet hektara. Usev koji je zbog kašnjenja setve slabije nikao, zbog glodara i bolesti, obilazi nekoliko puta mesečno.

"Ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine nisam išao na um da podrivam, došlo mi da prevernem tu zemlju, pa sam uzoro, bilo je teško oranje, bilo je teško i tanjiranje, naradio sam se krvnički, i uzimao sam od prijatelja mojih, setvospremače, velike tanjirače, uradio sam da sam zadovoljan, ostalo je do boga i prirode", kaže Spasoje Spajić iz Šapca.
Pšenica koju šabački poljoprivrednici, kažu, uglavnom seju zbog plodoreda, a ne zbog zarade,  na većini parcela spremno je dočekala zimu. Vlažno zemljište i sunčano vreme pogoduju bokorenju.
"Pšenicu sam posejao, pozaimo sam se, nisam imao dovoljno sredstava. Na pšenicu ovo vreme idealno utiče, zato što su kasne setve, iako padne sneg, još će bolje biti, malo će je sakriti, ja mislim da će biti dobra zima za pšenicu", kaže Nikola Dragojević iz Šapca.
Sneg bi pomogao i ozimim žitima koja su posejana i mesec dana posle optimalnog roka, a  na kojima su već vidljiva oštećenja od mraza.
"Prosto je vidljivo da je ona pustila tek prvi list, vidi se vršno izmrzavanje listova, i imaće neke probleme, nije to neki problem, ali će imati problema tokom vegetacije. Na tim parcelama gde je bilo kasnije bokorenje, kasnije će i krenuti u vlatanje", kaže Darko Simić, PSSS Šabac.
Agronomi savetuju poljoprivrednike da redovno obilaze parcele, i da kada dođe vreme za prihranu, to ne čine po navici kao do sada, već uz konsultaciju sa stručnjacima.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.