Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvooptuženi znao za snimak

Beograd -- Nastavljeno je suđenje pripadnicima paravojne jedinice "Škorpioni" za ubistvo šestorice srebreničkih Muslimana kod Trnova 1995.

Danas je Miroslav Grkinić svedočio da je prvooptuženi Slobodan Medić znao za postojanje snimka streljanja šestorice srebreničkih Muslimana kod Trnova 1995. Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, nekadašnji pripadnik "Škorpiona" Grkinić je rekao da je svojevremeno upozoravao komandanta te jedinice Medića da "skloni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasetu, jer će ga to koštati glave".

Na početku suđenja, 20. novembra prošle godine, prvooptuženi Medić (39) je rekao da nije znao za zločin niti za postojanje snimka streljanja šestorice srebreničkih Muslimana u mestu Godinjske Bare 16. ili 17. jula 1995, tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Grkinić je rekao da se kaseta na kojoj su zločin snimili sami "Škorpioni" više puta gledala u bazi jedinice u Đeletovcima, ali da je lično njen sadržaj prvi put video kada je javno prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u junu prošle godine.

Na početku suđenja, krivicu za izvršenje zločina negirali su i pripadnici "Škorpiona": Vukov, trećeoptuženi Aleksandar Medić (38) i petooptuženi Branislav Medić (36), dok je učešće u zločinu priznao drugooptuženi Pero Petrašević (36).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.