Izvor: B92, 01.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvomajski protest u Beogradu

Vise hiljada sindikalnih aktivista i gradjana Beograda zavrsilo je oko 14.00 casova prvomajski protest na Trgu Nikole Pasica, gde je tri casa ranije i otpoceo. Uz mnostvo razlicitih sindikalnih, ali i stranackih zastava, zvuke bubnjeva i pistaljki, gradjani su u prosetali centralnim gradskim ulicama. Organizatori iz UGS "Nezavisnost" i ASNS, pozvali su ucesnike protesta na borbu za osnovno ljudsko pravo - pravo na rad i na odbranu dostojanstva coveka. Prvomajska povorka, predvodjena grupom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobosara, obisla je potom "zabranjene (drzavne) medije", "zabranjeni univerzitet" i "zabranjene demokratije" (savezni i republicki parlament). Gradjani su prvo zastali ispred zgrade Radija B92, koji je "otet" u aprilu prosle godine i ispred zgrada "Politike" i Radio Beograda. Oficijelni spiker, glumac Predrag Stanic, pozvao je zaposlene u tim medijskim kucama da im se pridruze, da "skinu mrak sa svojih ociju, usiju, mikrofona i kamera", da oslobode sebe, a potom i celu Srbiju. Potom su u Svetogorskoj ulici (Ive Lole Ribara), gradjani minutom cutanja odali postu novinaru Slavku Churuviji, koji je ubijen 11. aprila 1999. godine, "zbog kriticke reci", a u Tasmajdanskom parku je troclana delegacija UGS "Nezavisnost", na celu sa predsednikom Branislavom Cankom, polozila vence na mestu gde je poginulo 16 radnika Radiotelevizije Srbije u proslogodisnjem natovskom bombardovanju te medijske kuce. Prolazeci ispred tih medija gradjani su uzvikivali "Lopovi, lopovi", "Bando crvena" i "Ubice, ubice". Prvomajska povorka je obisla i Pravni fakultet, protestujuci zbog Zakona o univerzitetu koji je na snazi dve godine, a gradjanima se obratio bivsi profesor tog fakulteta, potpredsednik Gradjanskog saveza Srbije Dragor Hiber, koji ih je pozvao da se bore za slobodu i da podrze "promene koje su neminovne". Kao simbol "zabranjene demokratije", povorka je zastala ispred Savezne skupstine, gde im se obratio savezni poslanik, predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic. On je rekao da se nalaze ispred narodnog parlamenta, ali da je vlast "ponizila" tu instituciju, napravivsi je "nenarodnom i samo svojom". Protestno okupljanje na Trgu Nikole Pasica pocelo je uz zvuke "Internacionale", a predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Canak je rekao da se reci te pesme nikada vise nisu odnosile na radnike u Srbiji nego danas. On je rekao da ta pesma poziva "suznje i robove" da ustanu, i da se bore za svoja prava "jer zivimo u drzavi koja sluzi samo jednoj porodici i grupi ljudi koja je okruzuje". "Moramo da kazemo 'dosta'", rekao je Canak i pozvao na borbu za dostojanstvo, a protiv praznih fabrika i gladnih gradjana. Ucesnici povorke nosili su i natpise "Zivim u Evropi, standard mi je africki", "Volim i ja sebe", "Srbija u zatvoru".

Incidenti, niti vece prisustvo policije nije primeceno. Ipak, u ponedeljak ujutru je doslo do nesporazuma i bliskog kontakta izmedju clanova dva suprostavljena "nezavisna" sindikata - ASNS i Nezavisnosti. U borbi za postavljanje bine, pobedili su brojniji, sindikalci Nezavisnosti, a prema recima celnika oba sindikata, veci sukob clanova je ipak izbegnut. Iako ASNS nije imala svoju binu, clanovi tog sindikata predvodjeni Draganom Milovanovicem su ucestvovali u protestnoj setnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.