Prvoaprilska Srbija

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvoaprilska Srbija

Kakva je razlika između prvoaprilskih šala i predizbornih obećanja? Prvoaprilske šale su ipak nešto realnije. Tramvaji već pobednički tutnje po šinama železničkog mosta koji su Nemci četrdeset i neke preneli sa Tise u Beograd i montirali ga za dva meseca. Kvarni Nemci, nisu nam ostavili nou-hau za montažu, pa su ga gradske vlasti farbale i rekonstruisale pola godine, što samo nagoveštava da će onaj viseći, preko Ade, biti još viši i još svetliji. Mostovi u kampanjama niču preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << noći, kao i Vučićevi vrtići, tako da me ovog dana uopšte ne bi iznenadilo i svečano otvaranje sigurnog ovčjeg tora koji je finansirao Velja, a otvorila svečana delegacija nevladinih organizacija.

Vozićemo se uskoro preko tri nova mosta u Beogradu, od kojih će nam se vrteti u glavi, što od visine, što od cena postignutih na tenderu. Ali, vožnja će biti ipak bezbedna, jer nećemo sedeti u „jugu”, već ćemo upravljati „golfom”, možda i „pežoom”. Sudeći prema tome kakve se sve tajne predizborne posete odvijaju u „Zastavi”, sasvim je moguće da ćemo postati i probni vozači kineskih kola.

Dobro, ko još nije položio vozački, a plaši se visine, voziće obilaznicom, ili će sesti u metro. Doduše, ne baš prvog aprila, ali svakako pre roka. Iako Mrka ovoga puta nije na građevini. On, u koaliciji s Palmom, pokušava da ostvari nemoguće: da zaposli ljude pre roka, pa makar i bez stranih investicija. Kada se venčaju, bračni drugovi i drugarice će, umesto torte, dobijati za dve nedelje radno mesto. Deca onih koji su se venčavali ranije, kada kumovi nisu nudili posao, bar će putovati besplatno na more.

Ako investicije, blokirane na granici, ipak stignu, suočićemo se sa viškom radne snage, pa je sada rebus – gde ih pronaći?

Milijarde dolara i evra, koje čekaju da pobedi baš njihova koalicija, stoje spremni na granici. Boža Đelić je izbrojao milijardu, Velja nešto više. Pri tome se ne šale. Čak je ministar za infrastrukturu odložio početak gradnje autoputa Horgoš – Požega s prvog za drugi april da se tehnička vlada ipak ne shvati kao neozbiljna.

Sada se radovi prolongiraju unedogled. Do novih izbora, ili do sledećeg prvog aprila. Pošto ne mogu da sede jedni pored drugih (maliciozni bi rekli da ne mogu očima da se gledaju), ipak obećavaju da će institucije funkcionisati. Kako? Pa, preko telefonskih sednica.

Nekada je obećavana vekna hleba od tri dinara. Sada je „sava” već 38 dinara. Ali, ako pobede i jedni, i drugi, i treći, cena hleba neće biti važna, jer ćemo jesti kolače.

Naročito ako Buš povuče priznanje nezavisnog Kosova, pa nam se lepo izvini i vrati se u okvire međunarodnog prava. Onda će Srbija s Kosovom i Metohijom u Evropu. Posle Amera, isto će učiniti i Brisel, pa susedi. Ponovo će početi pregovori, do narednog prvog aprila.

Radnici će za to vreme demonstrirati.Tražiće da se njihov praznik, 1. maj, slavi mesec dana ranije.

Aleksandar Apostolovski

[objavljeno: 31/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.