Prvo sam pitao Putina, a zatim izričito prijateljski zatražio – vrati mi to

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 16:51

"Prvo sam pitao Putina, a zatim izričito prijateljski zatražio – vrati mi to"

Inicijativa o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji nije došla iz Moskve, već iz Minska, rekao je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je objasnio da je to, zapravo, bila njegova molba kako bi osigurao bezbednost zemlje u novonastalim okolnostima.

"Rusija ništa ne pokušava. Ne radi se o Rusiji", prokomentarisao je navode Zapada o razmeštanju ruskog nuklearnog oružje u Belorusiji pred početak NATO samita u Litvaniji.

Samit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, podsetimo, planiran za 11. i 12. jul, a na Zapadu razmeštanje nuklearnog oružja u tom periodu tumače kao ucenu.

"Prvo sam pitao Putina, a zatim sam izričito prijateljski zatražio - vrati mi za sada to (taktičko) oružje. Ono mi je dovoljno", rekao je Lukašenko, objasnivši da za sada ne vidi potrebu da se na teritoriji zemlje razmesti i strateško nuklearno oružje. Ipak, istakao je da Minsk priprema teren i za takvu vrstu naoružanja, u slučaju da nekad za njim bude bilo potrebe.

Upitan da prokomentariše kada bi Belorusija, zapravo, mogla da iskoristi nuklearno naoružanje, Lukašenko je odgovorio da tu "nema dileme" - čim se neko usudi da protiv Belorusije započne agresiju.

"Zašto je ono (nuklearno oružje) potrebno? Da ni jedna noga nekakve kopiladi više ne kroči na belorusku zemlju. Mislim da je vrlo teško da će neko poželeti da ratuje sa zemljom koja ima takvo oružje", objasnio je predsednik i dodao: "Ne daj Bože da budem morao da odlučujem u ovim vremenima. Ali, neće biti nikakvog dvoumljenja, samo ako bude agresije protiv nas", poručio je on.

Vest o tome da će Rusija predati Minsku taktičko nuklearno oružje uzdrmala je javnost. Tokom poslednjeg prošlonedeljnog sastanka lidera Rusije i Belorusije, predsednik RF Vladimir Putin je izjavio da će raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji početi početkom jula.

Prema njegovim rečima, "7. i 8. jula očekuje da će biti završena izgradnja odgovarajućih objekata za" njegovo razmeštanje, nakon čega će ono odmah biti stacionirano na nove pozicije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio je prethodno da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

I ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije, piše Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.