Prvi susret sa guslama

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi susret sa guslama

U okviru dopunske nastave na srpskom jeziku u Kaselu, koja se održava u Hajnrih Šitc školi, održan je zanimljiv čas. Naime, učenici dopunske nastave na srpskom jeziku, koju vodi nastavnik Vladimir Živanov, imali su prilike da vide i upoznaju gusle, drevni i tradicionalni srpski instrument.

Božidar Mićanović Pivljanin, epski pesnik i potpredsednik guslarskog društva "Hajduk Veljko" iz Frankfurta se rado odazvao na poziv nastavnika Živanova da našoj deci uživo demonstrira >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ovaj jedinstveni u svetu instrument.

- Cilj današnje nastave je da se naša deca upoznaju sa srpskom tradicijom i našim kulturnim nasleđem i uživo vide i čuju zvuk gusala, najboljim čuvarom srpskih epskih pesama - kaže nam nastavnik Živanov.

Da krv nije voda uverio se i naš guslar Božo Pivljanin koji nije krio zadovoljstvo interesovanjem učenika za ovaj instrument i za "Vesti" kaže:

- Naša mladost je imala danas prilike da saznaju kako se gusle prave, kako se pojedini delovi zovu i da zasviraju na ovom instrumentu. Mnogi od njih prvi put se susreću sa ovim instrumentom i ovim načinom pevanja. Sva je prilika da će neko od njih možda i nastaviti da uz zvuke gusala prenosi reči naših pradedova nekim budućim pokolenjima.

Interesovanje đaka, a i roditelja, koji su prisustvovali času, za ovakvom vrstom nastave je prijatno iznenadilo nastavnika i epskog pesnika, pa je dogovoreno da se ova vrsta saradnje nastavi.

- Poseta guslara na našoj nastavi u Kaselu donekla je radost kako našoj deci tako i nama roditeljima. Zahvaljujem se u ime roditelja našem nastavniku Živanovu, da smo imali priliku da se sretnemo sa velikim umetnikom Božidarom Mićanovićem koji je našoj deci približio srpsku istoriju i kulturu. Obučeni u narodnu nošnju, svirajući gusle, i pevajući priče iz davnina učinili su nastavu posebno zanimljivom za đake. Još jednom se zahvaljujem obojici i radujemo se svakom sledećem času srpske nastave - kaže Radomir Beslać iz Kasela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.