Prvi stranac na čelu Britanskog muzeja

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2015, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi stranac na čelu Britanskog muzeja

Hartvig Fišer je prvi stranac na čelu Britanskog muzeja u 150 godina istorije ove prestižne institucije.

Fišer je tokom karijere predvodio nekoliko nemačkih i evropskih muzeja. Ovaj 53-godišnji Nemac, koji je izgradio reputaciju jednog od najpoznatijih muzejskih direktora u svojoj zemlji, poznat je po spektakularnom modernizovanju Državne umetničke kolekcije u Drezdenu koju je pretvorio u "rafinirani i elegantni" izložbeni prostor. Drezdenska Državna umetnička galerija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je skup od 12 muzeja u kojima je izložena jedna od najvećih zbirki na svetu i koje godišnje poseti 2,5 miliona ljudi.

Fišerov odlazak u London predstavlja "pravi šok i veliki gubitak" za Drezden i njegove kulturne institucije, piše nemački "Velt", ističući akademske i profesionalne kvalitete novog direktora Britanskog muzeja. List navodi da je Fišer, kog opisuje kao "radoholičara", opsednutog kontrolom i najsitnijeg detalja, cenjen i zbog svojih didaktičkih i istraživačkih sposobnosti.

Rođen 1962. godine u Hamburgu, Fišer je studirao istoriju umetnosti, istoriju i arheologiju u Parizu, Rimu, Berlinu i Bonu. Pored nemačkog, tečno govori engleski, francuski i italijanski. Vodio je nekoliko nemačkih i evropskih muzeja, među kojima su Muzej umetnosti u Bazelu, u Švajcarskoj i Folkvang muzej u Esenu, u Nemačkoj.

Britanski muzej je najstariji javni muzej na svetu. Godišnje ga poseti blizu sedam miliona ljudi.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.