Prvi srpski otvoreni fond očuvanja vrednosti imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi srpski otvoreni fond očuvanja vrednosti imovine

BEOGRAD - Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Fokus invest" pokrenuće prvi otvoreni investicioni fond očuvanja vrednosti imovine u Srbiji - Fokus novčani fond, najavilo je Društvo.

"Fokus invest" je saopštio da je, zbog nestabilnosti na svetskom finansijskom tržištu i procene budućeg kretanja odlučio da kreira novi proizvod koji obezbeđuje investitorima sigurnost i stabilan dnevni prinos.

Siguran prinos i dnevna likvidnost
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Za razliku od postojećih fondova na domaćem tržištu, Fokus novčani fond sredstva neće plasirati u akcije, već u novčane depozite kod domaćih poslovnih banaka i banaka sa sedištem u EU, odnosno OECD.

Sredstva se takođe plasiraju u niskorizične vrednosne papire - dužničke hartije od vrednosti sa rokom dospeća do godinu dana čiji su izdavaoci Narodna Banka Srbije, Republika Srbija i ostali emitenti predviđeni Zakonom o tržištu hartija od vrednosti.

Fokus novčani fond svojim investitorima će, kako kažu u istoimenom Društvu, obezbediti siguran prinos i dnevnu likvidnost, uz minimalan rizik i troškove.

Poziv za dva dana

Cilj investicione politike novog fonda na srpskom tržištu jeste ostvarivanje prinosa većeg ili istog kao kod depozita po viđenju i oročenja na kraći vremenski rok.

Za Fokus novčani fond neće biti ulaznih i izlaznih naknada, osim naknade za upravljanje od 1,55 odsto na godišnjem nivou.

Javni poziv za upis i uplatu investicionih jedinica biće objavljen 24. septembra i trajaće do 8. oktobra.

Društvo "Fokus invest" inače već upravlja otvorenim investicionim fondom "Fokus premijum".

U Srbiji trenutno radi 13 otvorenih fondova, od kojih su dva balansirana, a ostali rasta imovine, i jedan zatvoreni. U fazi pokretanja su još jedan otvoreni i jedan zatvoreni fond.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.