Prvi put u istoriji snimljen zvuk vetra na Marsu (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u istoriji snimljen zvuk vetra na Marsu (VIDEO)

Prvi put u istoriji snimljen je zvuk vetra na Marsu, i to sasvim slučajno.

NASA-ina sonda InSight, koja je na Crvenu planetu sletela 26. novembra, je opremljena seizmometrom koji se trenutno nalazi na lenderu, a kasnije će biti spušten na tlo te tako "slušati" unutrašnjost Marsa.

No, seizmometar je sasvim slučajno "pokupio" vibracije koje je izazvao vetar prelazeći preko solarnih panela na sondi, te su NASA-ini naučnici odmah reagovali i iskoristili priliku da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvi put u istoriji snime zvuk vetra na Marsu.

Vetar na Marsu koji možete čuti na snimku je duvao brzinom od 16 do 24 kilometra na sat, a ovo je bila "treća sreća" kada je u pitanju pokušaj snimanja zvuka vetra na susjednoj planeti.

NASA-ini naučnici su 1999. godine prvi put pokušali snimiti zvuk vetra na Marsu, međutim letelica Mars Polar Lander se slupala nakon što su joj motori otkazali neposredno pred sletanje.

Drugi put letjelica Phoenix Lander je uspešno došla do tla, ali su se instrumenti na njoj pokvarili na putu do Crvene planete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.