Prvi put u istoriji Somalije žena šef diplomatije

Izvor: Blic, 05.Nov.2012, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u istoriji Somalije žena šef diplomatije

Premijer Somalije Abdi Farah Širdon Said, objavio je danas listu članova svoje nove vlade, među kojima je, prvi put u istoriji te zemlje jedna žena imenovana za ministra spoljnih poslova.

- Posle dugih diskusija i konsultacija, imenovao sam svoj kabinet, koji ima samo 10 članova. Među njima je i žena, ministarka spoljnih poslova, što je prvi takav slučaj u istoriji Somalije - rekao je premijer.

Nova šefica diplomatije Fovsijo Jusuf Hadži Adan potiče iz Somalilanda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samoproglašene nezavisne republike u okviru Somalije, a dugo je živela u Velikoj Britaniji.

- Moje imenovanje za ministarku spoljnih poslova je istorijski događaj za Somaliju, naročito za žene u Somaliji, jer otvara novu stranicu političke scene naše zemlje i vodi ka uspehu i prosperitetu - rekla je Hadži Adan.

U novoj vladi nalazi se još jedna žena, Marjan Hasim Ahmed, koja je imenovana za ministarku razvoja i socijalnih pitanja, a ranije je bila ministarka za ženska prava.

Na svom dosadašnjem mestu ostao je ministar odbrane Abdihakin Hadži Mohamud Fiki. Predsednik Hasan Šeik Mogamud imenovao je Saida za premijera u oktobru. Njegovu novu vladu još treba da odobri somalijski parlament.

Povezane vesti: Mohamed al Orabi imenovan za novog šefa diplomatije Egipta

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.