Izvor: Objava, 11.Sep.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji: Međunarodni festival o vantelesnoj oplodnji

Udruženje Šansa za roditeljstvo organizuje Međunarodni Festival o vantelesnoj oplodnji za sve građane Srbije, pod sloganom „Niste sami“. Kako bi se svi parovi na vreme i adekvatno informisali i edukovali, jedinstveni festival održaće se u Envoy Conference Sali u Beogradu, u subotu 22. septembra, a na kome će ulaz biti potpuno besplatan.
Festival će na jednom mestu okupiti preko 40 najuticajnih stručnjaka za VTO procese u zemlji, regulatorna tela, farmaceutske kompanije, a osim predavanja i panela, sesija sa pitanjima i odgovorima i izložbenih štandova, za sve zainteresovane biće tokom celog dana obezbeđene besplatne konsultacije sa lekarima u posebnoj intimnoj atmosferi.

Na šest panel diskusija eminentni stručnjaci će otvoreno govoriti o temama: VTO između marketinga i nauke, statusu VTO-a u Srbiji i donacija reproduktivnih ćelija, da li su dodatne analize potreba ili ne, da li se potencijalni roditelji posmatraju samo kroz brojeve, kao i kolika je kooperativnost i nekooperativnost lekara kada je reč o jednoj VTO proceduri.

„Po uzoru na slične manifestacije koje se održavaju širom Evrope, Udruženje je odlučilo da pokrene festival ovakvog karaktera i na domaćim prostorima, kako bi na jednom mestu okupio sve priznate stručnjake iz oblasti reproduktivne medicine iz zemlje i inostranstva. U nameri da dobiju prave informacije i adekvatne savete, svi parovi moći će da prisustvuju diskusijama i dobiju konkretne odgovore na pitanja na besplatnim konsultacijama koje će trajati sve vreme Festivala, od 10h do 19h, a za koje se mogu prijaviti putem našeg sajta www.sansazaroditeljstvo.org.rs/prijavi-se-za-besplatne-konuslatacije.“, istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

U Srbiji, 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti. Na Festivalu će sve prisutni imati mogućnost da opišu ili nacrtaju svoja najdublja osećanja i na taj način doprinesu kreiranju Zida nade, koje ima za cilj da pomogne svim potencijalnim roditeljima da prebrode najteže trenutke. Na taj način, svim pojedincima i parovima Udruženje još jednom želi da dokaže da Nisu sami, u borbi za potomstvo.

Rad udruženja podržale su kompanije Merck i Ferring.

Udruženje Šansa za roditeljstvo - Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.