Prvi put s kucom u teatar

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put s kucom u teatar

Da li ste ikad sa svojom kucom išli u pozorište? Ma jok, nema toga ovde, ali... uskoro neće biti tako. U Bitef teatru 14. maja je premijerno izvođenje plesne predstave „Voljen”, u koreografiji Norvežanke Kjersti Miler Sandsto, čija je druga repriza, 20. maja, rezervisana za publiku koja će u teatar povesti i svoje kućne ljubimce. Događaj nezabeležen u pozorišnoj istoriji Beograda. Prihod od prodatih ulaznica za ovu predstavu (cena je „koliko daš”), i za sve druge u maju u Bitef >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teatru, namenjen je Fondu „Mila”.

Taj fond za pomoć već čuvenoj keruši čije ime nosi, ali i drugim životinjama slične sudbine, osnovan je pri B92. Ako se „eksperiment” sa ovakvom publikom pokaže uspešnim, a optimizma ne fali, može se očekivati da će ovih predstava za Milu biti još. Jednom mesečno, to je namera.

Uslov je da komad bude „voljen” od ciljnih gledalaca i, naravno, da deo publike ne zalaje preglasno. I to iz neumetničkih razloga. Mir u sali skoro da je najvažniji za uspeh ove jedinstvene predstave. Jelena Kajgo, direktorka Bitefa, i sama vlasnica psa, koja će svoga Pegija povesti na predstavu, nema straha od te lajave publike. „Nismo slučajno izabrali jednu ovakvu predstavu – kaže. – Znam štošta o naravi pasa i mislim da ples može da drži njihovu pažnju”.

Na predstavi „Voljen”, 20. maja, u sali će biti pedesetak pasa – na kaišu svojih gazda, a postoji i dobra želja da bude tu i Mila, ako se oporavi od posledica nasilja koje je doživela. Izvesno je, međutim, da je jedna stolica u sali teatra obezbeđena za veterinara. Jelena Kajgo nam je još malo pojasnila svrhu ovog projekta:

– Broj karata biće ograničen, rezervacije već uveliko pristižu, i ovim putem želimo da skrenemo pažnju ne samo na apsolutnu obavezu da kao društvo i pojedinci pokažemo veću brigu prema napuštenim i bolesnim kučićima kojih ima svuda oko nas, već je ovo potreba da se promeni čitav taj primitivni odnos prema životinjama koji postoji u delu našeg društva.

Dok je, recimo, u Sloveniji ili Švajcarskoj normalno da vlasnik sa svojim psom uđe u javni prevoz, kod nas se na tako nešto još uvek gleda, najblaže rečeno, sa neodobravanjem. Nadamo se da će ova akcija pokrenuti neke dobre i plemenite vibracije i da ćemo pokazati da su surovi i sirovi ipak u manjini.

M.Šehović

[objavljeno: 21/04/2010.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prvi put s kucom u teatar

Izvor: B92, 22.Apr.2010, 13:10

Da li ste ikad sa svojom kucom išli u pozorište? Ma jok, nema toga ovde, ali.. uskoro neće biti tako...U Bitef teatru 14. maja je premijerno izvođenje plesne predstave „Voljen”, u koreografiji Norvežanke Kjersti Miler Sandsto, čija je druga repriza, 20. maja, rezervisana za publiku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.