Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2017, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi preliminarni rezulati RIK-a: Vučić ubjedjlivo vodi, nema drugog kruga

BEOGRAD - Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je oko 22 časa saopštio RIK, predsjednički kandidat Aleksandar Vučić ubjedljivo vodi nakon današnjih izbora održanih u Srbiji sa 59,88 odsto glasova na osnovu obrađenih 16,84 odsto biračkih mjesta.

Iza Vučića slijedi Saša Janković sa 13,12 odsto, Luka Maksimović osvojio je 8,37 odsto.

Kandidat Vuk Jeremić ima  5,21, Vojislav Šešelj 4,36, Obradović 2,10, Radulović 1,26, Stamatović 1,31, Čanak 1,39, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Popović 0,92 i Parović 0,29.

Prema izvještaju IPSOS-a nakon 85, 7 odsto prebrojanih glasova je da Vučić sada ima 54,9 odsto, Saša Janković 16,3, Luka Maksimović 9,5, Vuk Jeremić 5,7 odsto glasova.

Srđan Bogosavljević iz Ipsosa kaže da je dobro što su ovog puta više izašli maldi ljudi, da su Beograđani bili najvredniji, te da su moguće promene na listi od dva ili tri odsto.

Ovi se rezutati, kako je primetio, prilično podudaraju s prognozama koje je Ipsos davao i pre izbora, i njih nije iznenadilo što smo predsednika dobili, sada je već izvesno, u prvom krugu.

Komentarišući ove podatke izvršni direktor IPSOSA Marko Uljarević je rekao ranije da se može reći da je Srbija dobila predsjednika u prvom krugu izbora.

Moguća su samo manja pomjeranja, ali dosadašnja praksa govori da već na preko 40 odsto obrađenog uuzorka se može govoriti o pouzdanom redoslijedu.

Prema preliminarnim podacima CeSID-a, na osnovu 58 odsto obrađenog uzorka, kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić osvojio je 57 odsto glasova.

Na drugom mjestu je Saša Janković sa 14,5 odsto, sledi Luka Maksimović - Beli Preletačević 9,2 odsto, a zatim i Vuk Jeremić sa 5,6 odsto.

Prema dosadašnjim informacijama, četvorica kandidata je prešlo pet odsto podrške birača.

Iz CeSID-a su naveli da nije riječ o finalnim projekcijama.

Kandidat vladajuće koalicije u Srbiji, koju predvodi SNS, Aleksandar Vučić, postigao je na osnovu do sada prebrojanih glasova dobar rezultat na predsjedničkim izborima, rekao je član Predsjedništva SNS-a Nebojša Stefanović.

Stefanović je večeras na konferenciji za novinare u sjedištu SNS-a naveo da još ne može da govori o procentima i dodao da iza Vučića slijede Luka Maksimović i Saša Janković.

On kaže da još neće predstavljati procente, dok glasovi ne budu prebrojani.

Stefanović je istakao da će Vučić prihvatiti svaku volju građana na izborima, što očekuje i od ostalih kandidata.

On je naglasio da je Vučić "izdržao prljavu kampanju" i pominjanje njegove porodice, te ukazao na razne izmišljotine Vučićevih protivnika, kako bi bila stvorena atmosfera da SNS radi nešto negativno.

Stefanović je kao primjer naveo da je laž da Velja Ilić, koji podržava Vuka Jeremića, nije bio upisan u birački spisak.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Vučić predsednik Srbije, nema drugog kruga

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Apr.2017

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) obradila je 1.414 biračkih mesta, odnosno 16,84 odsto, a prema tim podacima predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić pobedio je u prvom krugu sa 59,89 odsto glasova...RIK je saopštio da su to privremeni podaci i da je na osnovu podataka...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.