Prvi masakr nad Srbima VIDEO

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 21:17

Prvi masakr nad Srbima VIDEO

Na današnji dan 1941. godine izvršen je prvi masakr nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

U selu Gudovac, pre tačno 80 godina, ubijene su 192 osobe srpskog porekla.

Masakr u Gudovcu bio je prvi masovan zločin nakon dolaska ustaša na vlast. Sproveden je kao odmazda za ubistvo dva hrvatska vojnika koji su počinile nepoznate osobe. Gotovo dve stotine Srba je tog 28. aprila postrojeno pred visoke ustaške zvaničnike, naterani su da sebi iskopaju raku, nakon čega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i ubijeni.

"Na goloj zemlji smo spavali. Jeli smo iz kazana jednom dnevno, jedna baka je glodala kosti i vadila srž iz njih. Vodu smo pili iz bunara gde su se slivale fekalije. Kod mene i danas u kostima postoji strah od njih", rekla je Jelena Buhač Radojčić, žena koja je preživela logor u Jasenovcu.

Članovi udruženja napravili su kartu ustaških zločina na kojoj su detaljno prikazani centri u kojima su ustaše činile najstrašnije zločine. Istoričari i stručnjaci ustanovili su da je samo u logoru Jasenovac nastradalo 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

"Ustaše su mi zaklale brata Dušana, koji je imao samo 4 godine. Babu, dedu, oca su mi ubili maljem, a prethodno je sam sebi kopao raku. Imala sam sreće. Spasila me je Dijana Budisavljević. Ni danas ne znam sudbinu mog brata Ilije, koji je imao godinu i po dana kada smo u Zagrebu razdvojeni", dodaje Jelena Buhač Radojčić.

Udruženje logoraša Jasenovac zahteva da se ovaj datum proglasi za dan genocida nad Srbima u 20. veku.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.