Prvi let solarnog aviona

Izvor: RTS, 07.Apr.2010, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi let solarnog aviona

Prototip aviona "Solar impuls" izveo prvi let na velikoj visini. Letilica švajcarca Bertrana Pikara letela 87 minuta na visini od 1.200 metara.

Tim švajcarskog avanturiste Bertrana Pikara uspeo je da podigne u vazduh prototip solarnog aviona. Probni let je trajao 87 minuta i njime je trebalo da se ustanovi da li avion može da drži pravac.

Avion "Solar impuls", težak 1.600 kilograma, sa rasponom krila od 63,4 metara (kao "Boing 747"), poleteo sa vojnog aerodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u gradu Pajern, u švajcarskom kantonu Vo.

Uzletanje je prošlo bez problema. Avion je poleteo brzinom od 45 kilometara na čas i dostigao visinu od 1.200 metara.

Letilica ima oko 12.000 fotogalvanskih elemenata koji solarnom energijom snabdevaju četiri elektromotora od deset konjskih snaga.

Početkom decembra prošle godine, avion, vredan 70 miliona dolara, je preleteo oko 400 metara na visini od jednog metra.

"Solar impuls", konstruisali su Bertran Pikar i Anre Boršberg. Prvi put je predstavljen publici krajem juna 2009. godine.

Njegovi konstruktori planiraju da 2012. godine njime oblete oko sveta. Putovanje će biti podeljeno u pet etapa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.