Prvi let drimlajnera

Izvor: RTS, 21.Mar.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi let "drimlajnera"

"Boing" obavio prvi probni let putničkog aviona "drimlajner", koji bi trebalo da se u komercijalnoj upotrebi nađe do kraja godine. Najnoviji "boing" trošiće 20 odsto manje goriva u odnosu na putničke avione koji su sada u upotrebi.

Najnoviji putnički avion "boing drimlajner" obavio je prvi let, u okviru priprema američke kompanije da mlaznjak poslednje generacije spremi za prodaju do kraja godine.

Posle četvoročasovnog leta od Everta do Sijetla, prvom u programu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << letenja koji će trajati do jeseni, piloti su izvestili da je novi "boing 787" perfektan i već sad spreman da leti.

"Drimlajner", koji ima novu konstrukciju krila, zavisno od modela, moći će da primi i 467 putnika i preleti više od 15.000 kilometara, čime može da prevali udaljenost od, recimo, Los Anđelesa do Bangkoka.

Prva isporuka najnovijeg mlaznjaka očekuje se krajem ove godine.

Trebalo bi da avion bude izuzetno efikasan u potrošnji goriva. Trošiće 20 odsto manje goriva u odnosu na putničke avione koji su sada u upotrebi, a to će se postići motorima poslednje generacije i potrebom izuzetno lakih kompozitnih materijala.

Delovi aviona biće pravljeni u Japanu i Italiji, dok će se finalno sklapanje vršiti u Sijetlu.

"Boing" je ranije saopštio da će ubrzo krenuti da razvija i druge modele, kako bi konkurisao, pre svega, "Erbasovom" modelu "A-350".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.