Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi korak ka uvođenju e-uprave

Kancelariju za brze odgovore privredi u Tiršovoj 1 otvorili su juče gadonačelnik Siniša Mali i direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Nikola Vučeljić. Kancelarije za brze odgovore otvorene su i u 16 gradskih opština, a njima se mogu obratiti sva pravna i fizička lica kojima su potrebni odgovori u vezi sa ulaganjima, papirologijom, porezima, doprinosima. Odgovore na sva pitanja stranke mogu očekivati najkasnije za tri radna dana, odnosno, između 48 i 72 sata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Prema rečima gradonačelnika, radi se o sistemu koji omogućava da privrednici i preduzetnici i građani dobiju odgovor na bilo koje pitanje u roku od tri dana putem mejla, telefona ili mogu lično da dođu u bilo koju od 16 opština grada.

- Ovaj sistem razvila je „domaća pamet“ odnosno gradski Zavod za informatiku i statistiku i omogućava da svi koji imaju bilo koje pitanje, dobiju odgovore na jednom mestu, umesto da kao do sada, idu na vrata mnogih institucija. Ovim se poboljšava investiciona klima u Gradu i daje mogućnost investitorima da odgovore dobiju brzo i efikasno - rekao je Mali. On je napomenuo da Grad nije uložio nijedan dinar u ovaj sistem, jer je softver delo domaćih stručnjaka i umrežen je sa svim institucijama kako bi činio efikasan sistem.

- Zaposleni u Gradskoj upravi, gradskim opštinama i Privrednoj komori Beograda, rade na ovom softveru. Od pitanja privrednika formiraćemo bazu podataka preko koje ćemo saznati koji su njihovi najveći problemi u poslovanju, a zatim i da im pomognemo izmenom propisa, ukoliko to bude potrebno - istakao je gradonačelnik. Mali je dodao da ova Kancelarija neće ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, ali će pomoći u informacijama o potrebnim dokumentima što će skratiti vreme njihovog podnošenja, a to važi za bilo koju potrebnu papirologiju.

- U svakoj opštini postoji po jedan službenik koji je zadužen za kancelariju, a koji je već radio u opštini. Ovo je prvi korak ka uvođenju elektronske uprave na celoj teritoriji grada, ali i primer na koji način lokalne samouprave mogu da budu preduzimljiviji prema potrebama investitora i preduzetnika - najavio je gradonačelnik.

Jedina opština koja nije prihvatila Kancelariju za brze odgovore je opština Vračar.

Mali: Sledeće godine novi GUP

Novi Generalni urbanistički plan Grada, kojim se predviđa pet privrednih zona na teritoriji Beograda, biće usvojen početkom sledeće godine, najavio je gradonačelnik Siniša Mali.

- Radimo na izmenama Generalnog urbanističkog plana, i nadam se da ćemo ga sledeće godine usvojiti. Privredne zone će se prostirati ka Zemunu, Pančevu i Bubanj potoku - rekao je gradonačelnik.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.