Prvi domaći SF  film sa Srbima u svemiru

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi domaći SF film sa Srbima u svemiru

Kratki film Nebojše Nenadića „Zvezda Tri”, prvo srpsko ostvarenje čija je radnja smeštena u svemirski brod - sa srpskim junacima, prikazivaće se od danas u beogradskom bioskopu „Balkan”.



„Zvezda Tri” govori o nevoljama posade broda „Stefan Dečanski”, poslatog 2309. da uništi zvezdu koja je „prema proročanstvu Mitra Tarabića uzrok vekovnih nedaća srpskog naroda”, navodi se na špici ovog filma s kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Nenadić, student druge godine režije, nedavno polagao ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Brod je napravljen od starih letelica strane proizvodnje; stalno se kvari i pravi probleme, pa tako centralni kompjuter govori isključivo ruski jezik, a prevod obezbeđuje robot američke proizvodnje, pošto kapetan - inače rusofil - taj jezik ne govori.

Film traje 15 minuta i u „Balkanu” će se davati nedelju dana, u terminu od 20 sati, a ulaz na projekcije je besplatan. Inače, reditelj Nenadić (29), koji živi u Pančevu, poznat je po dugometražnom igranom filmu „Čudovište iz Tamiša” (2006). „Zvezdu Tri” je producirao Branimir Stojadinović iz „15 Minutes Pictures”, a prema Nenadićevim rečima, film je koštao „oko 300.000 dinara” (malo više od 3.000 evra).

- Sve u tim scenama je urađeno pomoću kompjuterski generisane animacije. Montažer i ja smo zajedno uradili ceo 3D i sami smo dizajnirali letelice - priča Nenadić, koji je i autor muzike u filmu, koja koristi motive „Marša na Drinu”.

Enterijer broda, sa tri prostorije u prirodnoj veličini, osmislile su i napravile Ivana Lovre i Bojana Nikolić, studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, a za kostime je bila zadužena Senka Radivojević. Kapetana igra student FDU Mateja Popović, brodsku tehničarku Nina Lazarević, dok je ulogu robota dobio Vladimir Tešović, poznat po ulozi posednutog učenika Stanislava u filmu „Šejtanov ratnik”.

Nenadić je napomenuo i da film treba smatrati nekom vrstom pilot-epizode za buduću TV seriju.

- Hoćemo da napravimo dobar sitkom. I ovo u suštini nije pilot, već promotivni materijal, jer smo posle snimanja rasturili scenografiju, pa ćemo ponovo morati da je pravimo. Posao se nastavlja, a za to vreme „Zvezda Tri” će da obilazi festivale - dodao je Nenadić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.