Izvor: Piplmetar.rs, 04.Okt.2023, 01:33

Prvi crnac na čelu Donjeg doma kanadskog parlamenta

Članovi Predstavničkog doma sa 338 poslanika glasali su za Grega Fergusa

Foto: Profimedia/Zuma Press/Sean Kilpatrick


Donji dom kanadskog parlamenta izabrao je danas Grega Fergusa za novog predsedavajućeg, čime je poslanik Liberalne partije postao prvi crnac koji je bio na toj funkciji nakon što je njegov prethodnik Entoni Rota dao ostavku jer je pozvao bivšeg nacističkog vojnika u parlament.
Članovi Predstavničkog doma sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << 338 poslanika glasali su za Fergusa na tajnom glasanju, prenosi Rojters.
„Danas ste prvi crni Kanađanin koji je postao predsedavajući parlamenta. To bi trebalo da bude inspirativno za sve Kanađane, posebno za mlađe generacije koje žele da se bave politikom“, rekao je premijer Džastin Trudo.
Povodom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Kanadi, 22. septembra 98-godišnji Jaroslav Hunka pozvan je u kanadski parlament, koji je publici predstavljen “kao veteran borbe protiv Rusa“.
Kasnije se ispostavilo da je on bivši vojnik SS divizije „Galicija“, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja je, osim što se borila protiv Crvene armije, bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo se kasnije izvinio za „užasnu grešku” u odavanju počasti ukrajinskom esesovcu, a predsedavajući Donjeg doma parlamenta Entoni Rota, koji je inicirao Hunkin poziv, podneo je ostavku.
(Telegraf.rs)


Video: Rakun upao u parlament, ljudi počeli da vrište kao da je karakondžula

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Priče sa Weba

Najnovije iz rubrike Vesti

Video dana

Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kanadski parlament dobio prvog tamnoputog predsednika

Izvor: Danas, 04.Okt.2023

Donji dom kanadskog parlamenta dobio je prvog tamnoputog predsednika u svojoj istoriji, nakon što je prethodni predsednik podneo ostavku zbog pozivanja bivšeg ukrajinskog vojnika SS-a.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.