Prvi brod humanitarnog koridora kreće danas

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 14:13

"Prvi brod humanitarnog koridora kreće danas"

Ursula fon der Lajen saopštila je danas da će brod u vlasništvu španske NVO "Open Arms", koji prenosi humanitarnu pomoć u Gazu, krenuti danas sa Kipra.

Ovaj brod je deo prve operacije testiranja novog humanitarnog pomorskog koridora za palestinsku enklavu.

Fon der Lajen rekla je da EU, zajedno sa SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim partnerskim zemljama, pokreće pomorski koridor za isporuku velikih količina pomoći Gazi koja se suočava sa "humanitarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << katastrofom“.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom, rekla da će koridor biti otvoren već u nedelju, čemu će danas prethoditi početno putovanje dobrotvorne organizacije Open Arms.

U novembru je Hristodulides ponudio korišćenje luke u Larnaki, koja je udaljena 370 kilometara od Gaze. Američki zvaničnici rekli su da će verovatno proći nekoliko nedelja pre nego što pristanište u Gazi bude operativno, javlja AP.

Predsednica EK boravi na Kipru kako bi izvršila inspekciju priprema za slanje pomoći pomorskim putem u Gazu, samo nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden najavio da će američka vojska uspostaviti privremenu luku na obali Sredozemnog mora u Gazi kako bi podržala ove isporuke.

Prema američkoj agenciji, Bajdenova najava plana za morsku luku ističe neslaganje SAD i Izraela oko isporuke pomoći, te je Vašington primoran da izbegne teritoriju svog glavnog bliskoistočnog saveznika kako bi pomoć pristigla u palestinsku enklavu.

Grupe za pomoć saopštile su da su njihovi napori da isporuče neophodne zalihe Gazi otežani zbog poteškoća u koordinaciji sa izraelskom vojskom, tekućih neprijateljstava i narušavanja javnog reda, a da je najteže dostaviti pomoć ljudima na izolovanom severu enklave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.