Prvi biometrijski pasoši najranije u septembru

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi biometrijski pasoši najranije u septembru

Prvi srpski biometrijski pasoš mogli bismo da dobijemo najranije u septembru, pod uslovom da poslovni partneri Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca ispoštuju ugovorene termine dostavljanja repromaterijala. Proizvodnja bi mogla da krene, u tom slučaju, sredinom jula, izjavio je juče Ljubiša Vuletić, direktor Zavoda.



Postupak izrade biometrijskog pasoša, najsavremenijeg u ovom trenutku, toliko je komplikovan da iziskuje oko godinu dana. Dodatni problem je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to što sada sve države prelaze na ovakve pasoše, zbog čega su prebukirane fabrike koje učestvuju u ovom proizvodnom lancu.

Ovo je suština objašnjenja koje je juče novinarima pružio Vuletić, a povodom izjave vicepremijera Božidara Đelića da je guverner Radovan Jelašić odgovoran zbog nedopustivog odlaganja izdavanja biometrijskog pasoša, zbog čega mora da snosi odgovornost.

- Nemamo nameru da se pravdamo, nama je bilo zabranjeno da medijima dajemo izjave na ovu temu, zato smo novinare stalno upućivali na potpredsednika Vlade Srbije, koji je obaveštavan o svakom koraku u ovoj priči. Ni sada nemamo saglasnost da govorimo, ali smo odlučili da javnosti ukažemo na neke činjenice. Političari žele da ovaj posao bude odrađen što pre, rokove nam daju u skladu sa svojim potrebama, ali nas niko ne pita, kao ljude koji rade taj posao kakva je tehnologija rada i da li su ti rokovi mogući. Svuda u svetu prelazak na biometrijski pasoš traje oko dve godine, u prvoj se obavljaju normativni poslovi i priprema se druga faza tehničke realizacije, koja mora da traje oko godinu dana. Mi tu fazu možemo da okončamo za devet meseci, ali nam političari taj rok ne dozvoljavaju - reči su direktora Vuletića.

Crna Gora sa samo 500.000 stanovnika raspisala je tender za biometrijski pasoš 1. juna 2006, a izdavanje je krenulo 9. maja ove godine, s tim što je rok za zamenu starih pasoša 1. januar 2010. Vuletić je naveo i da je naš tender raspisan 15. novembra 2007. iako se tada nisu znale tehničke karakteristike novog pasoša, da je MUP te precizne podatke Zavodu dostavio 17. januara, pa je ugovor sa tri strane kompanije koje su pobedile na tenderu ozvaničen 7. februara.

Komponente od kojih se pravi pasoš izrađuju se u SAD, Sloveniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, na Filipinima, u Tajlandu i Francuskoj, a proizvođači imaju planove i programe proizvodnje kojima Srbija kao kupac mora da se prilagođava. Zbog napada na ambasade Nemačke i SAD, tokom mitinga zbog priznavanja otcepljenja Kosova, prema rečima Vuletića, nemački partner nije isporučio repromaterijal...

- Zašto političari sada žure, zašto im je problem da sačekaju nekoliko meseci, pa nije biometrijski pasoš jedini uslov koji Srbija mora da ispuni za stavljanje na belu šengensku listu! Mi smo ovde napravili liniju da sami proizvodimo ove pasoše po ceni od 2.000 dinara, umesto da dajemo veliki novac da nam ih neko drugi izrađuje. Proizvodnja bi trebalo da krene sredinom jula, a od septembra će jagma građana za pasošima sa sezonskih 3.000 spasti na 100 komada dnevno. Čisto sumnjam da će rok za zamenu pasoša, 31. decembar ove godine, moći da bude ispoštovan jer je neusaglašen sa tehnologijom proizvodnje ovog ličnog dokumenta - apostrofirao je Vuletić. Prema njegovim rečima, neke države, kao što je Francuska, viziraju biometrijske pasoše koje su dobila 204 ugledna građanina Srbije, a neke neće jer pre puštanja ovih pasoša u promet država mora da obavesti ostale zemlje da je uvela novu putnu ispravu i koje su njene karakteristike.

Kupci iz Afrike

Kako „Blic" saznaje, naš zavod, koji je u sastavu NBS, na afričkom tržištu ima prostor za prodaju biometrijskih pasoša. U toku su delikatni pregovori sa jednom velikom afričkom državom da kod nas naprave pet miliona biometrijskih pasoša. Zarada na jednom proizvedenom pasošu je različita, zavisi od veštine pregovaranja, a prosečna je 10 evra po primerku. Ovo tržište je za nas već profunkcionisalo, pa je Zavod nedavno uradio i prodao 10.000 biometrijskih ličnih karata jednoj afričkoj državi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.