Prvi biometrijski pasoš 22. oktobra

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi biometrijski pasoš 22. oktobra

SARAJEVO - Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan potvrdio je da centralni sistem za izdavanje ličnih dokumenata po biometrijskim uslovima funkcioniše i da bi izdavanje biometrijskih pasoša trebalo da počne 15. oktobra, kako je i planirano.

- S obzirom na to da je praksa da se pasoš u BiH izdaje za sedam dana, 22. oktobra verovatno će biti uručen prvi biometrijski pasoš - rekao je Macan.

On je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će sa početkom izdavanja biometrijskih pasoša BiH ispuniti sve četiri obaveze za liberalizaciju viznog režima koje se tiču poboljšanja sistema ličnih dokumenata. Macan je podsetio da se, osim izdavanja biometrijskih pasoša, te obaveze odnose na donošenje i sprovođenje antikorupcionih programa, brže obaveštavanje Interpola o ukradenim putnim ispravama i dostavljanje podataka iz matičnih ureda.

- Sa početkom izdavanja biometrijskih pasoša ovi uslovi će biti ispunjeni - naglasio je Macan.

Istovremeno, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i direktor za strategiju i planiranje firme „Bundesdrukeraj” Hajnc Oto Mojn dogovorili su se da prva isporuka biometrijskih pasoša za građane BiH bude 15. septembra, a druga 1. oktobra, mesec dana pre ugovorenog roka. Na osnovu odluke Saveta ministara, biometrijski pasoš će koštati 40 konvertabilnih maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.