Prvi avion poleteo za Atinu

Izvor: Blic, 19.Apr.2010, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi avion poleteo za Atinu

Domaća javna preduzeća pogođena blokadom avio-saobraćaja u Evropi, još računaju koliku će štetu pretrpeti zbog obustave letova. Prema grubim procenama „Jat ervejz“ je u petak, subotu i nedelju izgubio oko 900 hiljada evra. Aerodrom „Nikola Tesla“ nema još procenu finansijskog gubitka, mada se zna da je prošle nedelje bilo 16.000 manje putnika u dolasku i odlasku u odnosu na planiranih 47.000. Sa beogadskog aerodroma avioni nisu juče leteli prema zapadnoj i severnoj Evropi
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Vazdušni prostor Srbije i Crne Gore otvoren je za avio-saobraćaj u nedelju, nakon 32 sata obustave letova zbog širenja oblaka pepela iz islandskog vulkana. I pored toga, avio-saobraćaj sa beogradskog aerodroma juče je funkcionisao samo prema određenim destinacijama. Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, oblak vulkanskog pepela tokom jučerašnjeg dana nije ugrožavao područje Srbije, kao ni veći deo Balkanskog poluostrva. Novi oblak sa povećanim koncentracijama čestičnih materija prognozira se danas u srednjoj Evropi, ali ne bi trebalo da se pojavi iznad Srbije.

"Jat ervejz" juče nije odleteo za Dizeldorf, Pariz, London, Frankfurt, Milano, Cirih, Amsterdam, Brisel i u prepodnevnim satima za Beč, a ni danas neće biti letova za Kopenhagen, Štutgart, London, Pariz i Frankfurt. Intenzivno prate situaciju na aerodromima u Cirihu, Stokholmu i Trstu. Očekuje se da će saobraćaj sa Londonom početi da funcioniše od srede.

Do kraja dana otkazani su letovi avio-kompanije "Er Frans” za Pariz, LOT za Varšavu, "Britiš ervejz” za London, "Svis” za Cirih, TAROM za Bukurešt, "Aegean erlajnz” za Atinu, "Norvižan er šatl” za Oslo, "Čeh erlajnz” za Prag, "Džermanvingz” za Keln, kao i svi letovi kompanije "Lufthansa” za Minhen i Frankfurt. Let avio-kompanije "Malev” za Budimpeštu prvobitno je bio planiran, ali je u međuvremenu otkazan.

Zanimljivo je da je juče iz Beograda avio-kompanija „TUIfly Nordic" odvezla u Stokholm putnike koji su dovezeni autobusom iz Atine.

Niški aerodrom otvoren je u nedelju po podne, ali su letovi za Podgoricu i italijanski grad Forli juče otkazani.

Što se Evrope tiče, veći deo vazdušnog prostora zatvoren je od četvrtka, zbog čega je put bilo primorano da otkaže oko 6,8 miliona ljudi. U Evropi je juče od uobičajenog broja letova obavljeno samo 30 odsto. U saopštenju evropske administracije za kontrolu evropskog saobraćaja „Evrokontrol" navodi se da je za očekivati da bude obavljeno od 8.000 do 9.000 letova, kojih u normalnim okolnostima, ima oko 28 000. Tokom vikenda nije obavljeno više od 75 odsto letova.

I dok se kompanije i aerodromi trude da uspostave koliko-toliko normalno funkcionisanje saobraćaja, Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA) saopštilo jeda je odgovor vlada evropskih zemalja na krizu koju je izazvala erupcija vulkana bio neodgovarajući i procenilo da će ekonomska šteta biti veća od štete koju su prouzrokovali teroristički napadi od 11. septembra 2001. Prema proceni direktora IATA Đovanija Bizinjanija, gubici u prihodu avio-kompanija sada dostižu 250 miliona dolara dnevno. S druge strane, evropski komesar za transport Sim Kalas je nagovestio mogućnost da Evropska unija odobri ekonomsko obeštećenje evropskim avio-kompanijama.

U domaćem „Jatu" ističu da je od 12. do 18. aprila, realizovan 191 od planiranih 368 letova.

- Prema grubim procenama, ukupni gubici usled nerealizovanih letova u petak, subotu i nedelju iznose oko 900 hiljada evra, i oni će biti na nivou gubitaka drugih nacionalnih avio-kompanija, koje su u sličnoj situaciji. Za sada je prerano iznositi procene u vezi sa ukupnim gubicima koje će „Jat ervejz" pretrpeti usled nerealizovanih letova, s obzirom na to da je struktura gubitaka veoma kompleksna – kažu u nacionalnoj avio-kompaniji.

Na beogradskom Aerodromu, međutim, još nemaju procenu gubitka, ali je broj putnika protekle nedelje bio manji za 16.000. Velimir Radosavljević, generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla”, kaže da je krajem prošle nedelje zbog poremećaja saobraćaja bilo 31.100 putnika umesto oko 47.000.

- Trenutno smo posvećeni ublažavanju poledica po putnike i sada bi bilo neumesno govoriti o finansijskim gubicima - navodi Radosavljević.

I pored gubitaka, za sada nije izvesno da će domaća avio-kompanija moći da računa na pomoć države, što takođe važi i za druga preduzeća pogođena obustavom letova. Državni sekretar u ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je za "Blic” da nije razmatrana ovakva mogućnost.

- U pitanju su objektivne okolnosti koje niko nije moga da predvidi, a problem traje svega tri dana, što nije alarmantno. Niko do sada nije pominjao pomoć, ali ne znači da nećemo posegnuti i za tim, ukoliko vidimo da i druge države na taj način pomažu kompanijama - navodi Miljković.

Crnogorski avio-prevoznik "Monetenegro erlajns” došao je do minusa od oko milion evra. Predsednik kompanije Zoran Đurišić zbog toga je zatražio pomoć od Vlade Crne Gore.

Hotel za putnike

"Jat” putnicima u novonastaloj situaciji nudi dve opcije- povraćaj novca za kartu, ili mogućnost da putnici bez doplate iskoriste kartu na prvom sledećem letu na kojem ima mesta.

- Nacionalni avio-prevoznik je prvog dana obustave saobraćaja obezbedio hotelski smeštaj za putnike iz unutrašnjosti, a narednih dana svi putnici su telefonom obaveštavani da su letovi privremeno obustavljeni i da ce im biti javljeno kada mogu da polete ili da refundiraju svoje karte – kažu u „Jatu".

„Lasta" i „Železnice" na dobitku

„Lasta" je ostvarila prethodnih dana veći prihod, zbog povećanja broja putnika i dodatnih polazaka autobusa, do kojih je došlo zbog prekida vazdušnog saobraćaja u zemlji, izjavila je portparol tog preduzeća Ana Samardžić. I u "Železnicama Srbije” saopštili su da je u železničkoj stanici Beograd u protekla tri dana u međunarodnom saobraćaju prodato oko pet hiljada karata, dok je prihod četiri puta veći od uobičajenog.

Telefoni za informacije „Jat”

Besplatni pozivi iz Srbije: 0-800-111-528

Iz inostranstva ili sa mobilnog:+381-11-3112-123

"Aerodrom Nikola Tesla” Fiksni: +381 (0)11 209 4444

Mobilni: +381 (0)64 8485 402 ili +381 (0)63 255 066

Vulkan se ne smiruje

Erupcija vulkana Ejafjalajokul još traje i juče ujutru su registrovane nove snažne aktivnosti, ali oblak pepela koji je izazvao haos u vazdušnom saobraćaju spustio se na visinu od oko dva kilometra, saopštila je meteorološka služba u Stokholmu.

Istovremeno, nemački naučnici spremaju se da uz pomoć aviona prikupe pouzdanije podatke o opasnosti od oblaka vulkanskog pepela koji se raširio iznad Evrope. Informacije će svakako imati značaja s obzirom da je juče u Briselu saopšteno da je nekoliko borbenih aviona NATO-a F-16 imalo kvarove na motoru posle leta kroz oblak vulkanskog pepela. Zanimljivo je da je britanska vlada juče poslala ratne brodove na kontinentalni deo Evrope kako bi prevezli putnike koji su ostali "zarobljeni” u drugim državama zbog obustavljanja letova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.