Prvi Zakon o mladima

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Zakon o mladima

Stupa Zakon o mladima kojim će se, kako tvrde u resornom ministarstvu, nagrađivanje i stipendiranje mladih talenata smatrati javnim interesom. Predviđeno osnivanje Saveta za mlade.

Zakon o mladima, koji pravno garantuje i finansijski osigurava podršku za unapređenje društvenog položaja oko 1,5 miliona mladih, stupa na snagu sutra, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.

"Zakonom o mladima, nagrađivanje i stipendiranje mladih talenata prvi put se smatra javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << interesom", navodi ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Ministarka podseća da Srbija prvi put u istoriji ima Zakon o mladima i "prvi put se jasno definiše šta je to javni interes u oblastima omladinskog sektora koji će država finansirati".

Prema njenim rečima, država se obavezala da sistemski i kontinuirano stvara uslove i daje podršku mladima u organizovanju, društvenom delovanju, razvoju i ostvarivanju potencijala.

Kako bi se ovaj zakon primenio, na snagu je stupio i Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja jedinstvene evidencije različitih udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza.

Prvi put, Srbija će imati Savet za mlade, koji će činiti predstavnici relevantnih organa državne uprave, pokrajinskog organa uprave nadležnog za pitanja mladih, nevladinog sektora, kancelarije za mlade, zajednički predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i brojni ugledni stručnjaci. Predstavnici mladih činiće najmanje trećinu članstva ovog saveta.

Kancelarije za mlade, koje za sada postoje u 124 lokalne samouprave u Srbiji, dobijaju svoje utemeljenje u zakonu, što će pozitivno uticati na njihov budući rad, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.