Prvi Srbin u svemiru

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Srbin u svemiru

Biznismen se prijavio za putovanje života.

24/06/2011

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda – 24.06.2011.

Vlasnik i direktor Informatičke gimnazije u Novom Sadu, 32-godišnji Nebojša Jovanović, biće jedan od prvih svemirskih turista koji će poleteti iz Sjedinjenih Država 2012. godine, u organizaciji britanske kompanijeVirdžin Galaktik.

U prvo vreme Jovanović nije gajio velike nade da će biti izabran, ali ubrzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pošto se prijavio, dobio je telefonski poziv iz Londona.

„Nisam mogao da verujem da sam tako lako ušao u uži izbor,“ kaže Jovanović. Kada sam shvatio da sam zaista među prvima u svetu kojima je rezervisano mesto za svemirsko putovanje, nisam ni razmišljao o tome da odustanem!"

Jovanović kaže da je u duši avanturista. Posetio je mnoga udaljena i nepristupačna mesta na svetu i ističe kako će svemirsko putovanje biti kruna svih njegovih pustolovina.

Šatl Šift spejs 2, neka vrsta putničke letelice, prevoziće šestoro turista.

Letelica kojom će upravljati iskusni piloti NASA dostići će visinu od 15 km pre nego što se odvoji od aviona raketnim motorima i nastaviti da leti brzinom od 4.500 km/h. Na 115 kilometara motori će se ugasiti. Putnici će odvezati pojaseve i lebdeti u bestežinskom stanju, uživajući u lepotama Zemlje i svemira.

Međutim, grupa odabranih mora da ispuni neke psihofizičke kriterijume. Jovanović je na strogoj dijeti kako bi smršao i ostao ispod 110 kg. Postoji mogućnost da putnici izgube svest pošto napuste Zemljinu orbitu, zbog čega će pohađati posebnu obuku u centru NASA na Floridi.

Jovanović ima punu podršku porodice i prijatelja. Mnogi u Novom Sadu dive se njegovoj hrabrosti. Srednjoškolci su ponosni na svog direktora.

„Kada se bude vratio, pričaće nam sve o svemirskom odelu, bestežinskom stanju i kako izgledaju Zemlja i svemir odande,“ kaže Miloš Bošković, učenik Informatičke škole u Novom Sadu. „Možda će neki od nas odlučiti da budu pravi astronauti.“

Virdžin Galaktik je počeo sa radom na svemirskom letu za turiste 2005. Projekat se odvija u američkim državama Nju Meksiko i Kalifornija.

Do sada se za svemirsko putovanje prijavilo čak 80 hiljada ljudi svih uzrasta iz čitavog sveta.

Na prvom turističkom letu u svemir biće i Ričard Branson, vlasnik kompanije Virdžin Galaktik i njegova porodica, uključujući i njegovu 80-godišnju majku. Među učesnicima u narednim turama biće svetski poznata imena kao što su Madona, Ronaldo, Arnold Švarceneger i čuveni fizičar Stiven Hoking.

„Nataša Pavlović, američka glumica srpskog porekla koja živi i radi u Kaliforniji, putovaće u svemir pre mene,“ kaže Jovanović za SETimes. „Ona će biti prva Srpkinja u svemiru, a ja ću biti prvi državljanin Srbije u svemiru.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.