Prve ptice su bile slabi letači

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve ptice su bile slabi letači

Najranije ptice nisu imale dovoljno jaka pera da se podignu u vazduh lepršajući krilima, već su u najboljem slučaju mogle da jedre, procenio je tim britansko-irskih stručnjaka.

Savremene ptice imaju krila sa jakom centralnom osovinom, koja je šuplja da bi im bila smanjena težina, dok je njihov drevni predak arheopteriks iz doba Jure, pre oko 140 miliona godina, imao mnogo tanji sloj slabijih pera čija je centralna osovina bila puna, preneo je Rojters.

Među paleontolozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rašireno mišljenje da su se prve ptice razvile od malih pernatih dinosaurusa.

Jedna od teorija je da su ptice potomci malih dinosaourisa koji su živeli na drveću i koji su u početku koristili perje samo kao sredstvo kontrole spuštanja na tlo - kao neku vrstu padobrana.

Kasnije su preci ptica mogli da se otisnu na kratka jedrenja kroz šumske krošnje, da bi vremenom lepršanjem krila uspele zaista da polete.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prve ptice su bile slabi letači

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Maj.2010

Najranije ptice nisu imale dovoljno jaka pera da se podignu u vazduh lepršajući krilima, već su u najboljem slučaju mogle da jedre, procenio je tim britansko-irskih stručnjaka. Savremene ptice imaju krila sa jakom centralnom osovinom, koja je šuplja da bi im bila

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.