Prve optužnice za OVK možda na jesen, čeka se i sudija

Izvor: B92, 05.Maj.2018, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve optužnice za OVK možda na jesen, čeka se i sudija

Priština -- Prištinski advokat Arianit Koci očekuje da prve optužšnice Specijalnog suda za zločine pripadnika takozvane OVK budu podignute do jeseni ove godine.

Na prve optužnice čeka se inače od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Sud, međutim, trenutno nema ni tužioca, posle odlaska Švendimana.

Prištinski mediji su u međuvremenu špekulisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je na mesto glavnog tužioca Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu izabran američki tužilac Džek Smit, kao i da je on navodno tražio godinu dana vremena kako bi se upoznao sa predmetima i procedurama Specijalog suda.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je, međutim, praktično demantovala da je tužilac, a time i Smit, izabran:

"Procedura imenovanja novog specijalog tužioca je i dalje u toku", potvrdila je Kocijančić za Tanjug.

Arianit Koci, inače jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je prištinskim medijima da je zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica.

"Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom", rekao je Koci.

On je dodao da, međutm, nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni ove godine, prenosi RTS.

Pre toga, morao bi da bude poznat i tužilac.

Prema Kocijevim rečima, u Sudu su u međuvremenu počeli da rade na obezbedivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova.

Sud za ratne zločine na KiM postao je operativan u julu prošle godine, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i od tada nema pravnih prepreka za podizanje optužnica.

Iz Suda nije bilo zvanične najave kada bi prve optužnice mogle da budu podignute.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prve optužnice Specijalnog suda za zločine OVK na jesen

Izvor: Danas, 05.Maj.2018

Prve optužnice Specijalnog suda za zločine OVK će kako se očekuje, biti podignute do jeseni ove godine, piše RTK. Članak Prve optužnice Specijalnog suda za zločine OVK na jesen se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.