Prve mere novog guvernera

Izvor: RTS, 09.Avg.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve mere novog guvernera

Povećano učešće dinarskog dela u deviznoj obaveznoj rezervi. Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu kako bi smanjila inflatorne pritiske. Godišnja inflacija u Srbiji približila se gornjoj granici i očekuje se njen dalji rast. Sledeća odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće doneta 6. septembra.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije po drugi put u ovoj godini, povećao je učešće dinarskog dela u deviznoj obaveznoj rezervi poslovnih banaka.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenju Centralne banke precizira se da stope devizne obavezne rezerve ostaju nepromenjene, uz povećanje učešća dinarskog dela izdvajanja na 32 odsto na izvore ročnosti do dve godine i na 24 odsto na izvore ročnosti preko dve godine.

NBS očekuje da će te mere dati dalju podršku cenovnoj stabilnosti i da će doprineti stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu.

Centralna banka je objasnila da bi povećanje dinarskog udela u obaveznoj deviznoj rezervi trebalo da umanje razliku između troška zaduživanja u dinarima i devizama i da doprinese stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu.

Trenutna stopa obvezne devizne rezerve je 29 odsto na izvore ročnosti do dve godine i 22 odsto na izvore ročnosti preko dve godina.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je i referentnu kamatnu stopu sa na 10,5 odsto, kako bi smanjio inflatorne pritiske i preventivno delovao na inflaciona očekivanja.

Kako se navodi u saopštenju NBS, prilikom odluke o povećanju referentne kamate, Izvršni odbor imao je u vidu i povećanje premije rizika Srbije.

Godišnja inflacija u Srbiji se u junu približila gornjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, a očekuje se dalji rast usled očekivanog rasta cena hrane, zbog loše poljoprivredne sezone, uvoznih i regulisanih cena, kao i niske prošlogodišnje baze.

Inflacija bi svoj maksimum, kako se precizira, trebalo da dostigne u prvoj polovini 2013. godine, a da potom započne povratak ka cilju.

Godišna inflacija u junu bila je 5,5 odsto, a ciljana infalcija na kraju 2012. je između 2,5 i 5,5 odsto.

Izvršni odbor NBS istakao je da će stepen restriktivnosti monetarne politike zavisiti od dinamike fiskalne konsolidacije, kretanja cena hrane i razvoja situacije u međunarodnom okruženju.

Centralana banka je od juna referentnu kamatu povećala za jedan procentni poen, a naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.